Nagy bukások és karácsonyfatüzek

Nem árt résen lenni a következő pár hétben. A karácsonyi, újévi időszakban a szokásos másfélszeresére nő a háztartási balesetek száma, miközben nem pihennek a betörők sem.

Idén január és szeptember között 7,3 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók baleseti károkra, és további 3,9 milliárdot különféle betegségekkel kapcsolatban a pénzügyi felügyelet adatai szerint. Tavaly egész évben ennél jóval kevesebb kellett kifizetniük a társaságoknak, 4,6 milliárd forintot baleseti és 1,8 milliárdot betegség miatti kártérítésre. Ráadásul hátravan még az év egyik legbalesetveszélyesebb időszaka, az év vége: népegészségügyi hatósági adatok szerint egy átlagos napon Magyarországon ugyanis 670 háztartási baleset történik, ám a karácsonyi-újévi időszakban a PBA Biztosítási Alkusz Kft. szerint ez az átlag másfélszeresére is emelkedhet.

A leggyakoribb karácsonyi balesetek már az ünnepi előkészületekkor megtörténnek. A karácsonyfa talpba való befaragása gyakran jár olyan kézsérüléssel, amely sebészeti kezelést igényel. Az egyéb háztartási balesetek is elszaporodnak ebben az időszakban, és az ünnepek idején tényleg jelentős a tűzveszély: a karácsonyi asztalon vagy a karácsonyfán őrizetlenül hagyott gyertyák gyakran lobbantják lángra a papírdíszeket vagy az asztalterítőt.

Más típusú veszély is leselkedik a vendégvárások időszakában. A véletlenül nyitva hagyott ajtóval a besurranó betörők élnek vissza. Évente 46 ezer betörés van Magyarországon, a kár 15 milliárd forint az ORFK adatai szerint: a statisztikák szerint ráadásul a téli hónapok utolsó napjaiban szaporodnak el az ilyen bűnesetek.

E fenti kockázatokra érdemes lakásbiztosítással is készülni, amely kiterjedhet a család balesetbiztosítására vagy a betörésre is. A teljes körű, azaz tűz, elemi kár, betöréses lopás, üvegtörés esetén fedezetet nyújtó lakásbiztosítás-csomagok különböző árkategóriákban találhatók a piacon: a biztosítandó ingatlan és ingóságértéktől függően évi 16 ezer és 80 ezer forint közötti értékben – mondja Vass Gábor, a PBA szakmai vezetője.

Az ünnepeket a síszezon követi. A környező országok síterepein évente tízezer magyar szenved valamilyen balesetet (egyébként az összes síterepet tekintve Ausztriában a legtöbb a baleset, ott a világ minden tájáról érkező síelők közül 60 ezren sérülnek meg egy évben). Jellemző baleseti sérülés a rosszul beállított és eséskor nem megfelelően leoldó síbakancs, valamint a hó alatt megbúvó kövek, kivágott facsonkok miatti bekövetkező akár súlyosabb sérülések.

Adott esetben speciális mentésre vagy helikopteres szállításra van szükség, mivel  a sérült azonnali orvosi ellátást igényel – ezekre az esetekre mind létezik biztosítás. Sokan nem gondolnak arra, hogy a biztosítási védelem milyen sokat segíthet például, amikor a sípálya parkolójában autónkból kiszállva megcsúszunk, és netán lábtörést szenvedünk. A biztosítók 24 órás ügyfélszolgálata biztonságot nyújt a külföldön kiszolgáltatott helyzetben lévő honfitársainknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.