Nagy Testvér mindent lát! Elektronikus szemüveget kaphat a NAV

Felpörgetnék a "Nagy Testvér mindent lát" kormányzati programot 2018-ig. Az elektronikus pénztárgépek nagy sikerű bevezetése után az új terv most az, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) olyan informatikai rendszerrel látnák el, amellyel kedve szerint betekinthet a vállalkozások könyvelésébe.

Az elképzelés részletei még nem ismertek, így azt sem tudni, az új számítógépes megoldást melyik, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva titkosítva kiválasztott, megbízható szakvállalkozás fejlesztheti majd ki közpénzből. Az elképzelés kommunkációja azonban a Magyar Nemzet hasábjain már megkezdődött.

A lap szakértői vélekedésekre hivatkozva azt írja: következő négy évben mindenképpen ki kellene alakítani egy olyan informatikai rendszert, amely lehetővé teszi, hogy az adóhatóság a vállalkozások könyvelési rendszerébe is betekinthessen. A szisztéma – szakmai becslés szerint – százmilliárdos megtakarítást hozhatna, s kiszorítaná az országból az adóügyi visszaélésre szakosodó bűnözői körök nagyobb részét.

A kormány által évek óta lelkesen hajszolt átlátható, minden kivételezéstől mentes viszonyok kialakulását szolgáló új rendszer elektronikus lenne. Olyan amely a vállalkozások könyvelését és az adóhivatal rendszerét köthetné össze. Vagyis a hatóság rövid úton információt szerezhetne az ügyletekről, a céges kapcsolatokról, a pénzmozgásokról.

És nem utolsó sorban megkönnyítené a bizonyára túlterhelt adóellenőrök életét is, hiszen a megoldás lehetővé tenné, hogy a hatósági emberek akár az íróasztal mellől elvégezhessék a legfontosabb adóügyi, nyomozati ellenőrzéseket. Dióhéjban ekként foglalható össze az a – bűnüldözési tapasztalatokon is nyugvó – szakmai elképzelés, amely az áfacsalások visszaszorítását tűzte ki célul.

A céges könyvelések és az adóhivatal összekapcsolása nemcsak az áfacsalások visszaszorításának lehetne hatékony eszköze, hanem egyfajta jutalmat is kínálhatna a gazdasági élet tisztességes szereplőinek – így fogalmazott az elképzelést továbbgondolva az Herich György. A Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke a módozat lehetséges előnyei között említette, hogy ennek révén visszaszorulhatna a kreatív könyvelés. A módszer segíthetné emellett a hagyományos adóellenőrzést, a könyvvizsgálatot, az adótanácsadást. A nehézségekről szólva ugyanakkor azt mondta: a vállalkozásoknak bizonyosan kihívást jelentene a kívánalmakhoz való alkalmazkodás.

A szakember mindezeken túl úgy vélekedett: ha olyan mechanizmust hoznának létre, amelyet az adóhivatal elfogad, támogat, s a közterheket pontosan fizető gazdasági szereplők a rendszer különféle újdonságaihoz önkéntes alapon, ingyen juthatnának hozzá, úgy a szisztéma gyorsan elterjedhetne. Herich György szerint az online módszer érdemben mérsékelhetné a forgalmi adóval kapcsolatos visszaéléseket, de egy ilyen rendszer bevezetése hosszas előkészítést és szemléletváltozást követelne az adózóktól és az adóellenőröktől is.

– A módszer bevezethető, és kétségkívül hatékony lenne – így fogalmazott a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke. Ruszin Zsolt közölte: az első lépést a könyvelői programok által készített jelentések egységesítése adhatná. Emellett szükség volna arra is, hogy kiépítsék a megfelelő informatikai rendszert, az adóhivatal felkészüljön az elektronikus kapcsolatra.

A könyvelési programok ezek után automatikusan beküldhetnék a számlákat a hatósághoz, ahol a kellő elemzések nyomán rövid idő alatt feltárhatnák a visszaélések többségét – mondta az alelnök. Hozzátette: az átállás valószínűleg nem lenne nehézkes, a fejlesztések jelentős részét ugyanis az utóbbi időben – maguktól – elvégezték a piaci szereplők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.