Jó lenne nem bóvli lenni, de haszna nem sok lesz

Pozitív hatása lenne, ha a Moody's befektetésre ajánlott kategóriába sorolnák vissza Magyarországot. Ettől persze a pénzpiacokon nem sok változna: a befektetők már előrébb járnak, s a jelenleginél magasabb polcon árazzák az országot. Az érdemi változáshoz más intézetnek is lépnie kell.
Pozitív fejlemény lenne, ha valamelyik hitelminősítő javítana Magyarország kockázati besorolásán, azonban ez a gazdálkodási helyzetünkön rövid távon alig módosítana – nyilatkozták lapunknak egybehangzóan pénzpiaci elemzők. A magyar adósságosztályzatot ma, piaczárás után veszi górcső alá a Moody's Investors.

Az MTI arról számolt be: egyes londoni elemzők szerint a nemzetközi hitelminősítő pozitívra javítja a magyar szuverén besorolás kilátását a jelenlegi stabilról, amely osztályzatjavításra ad lehetőséget. Ennél is markánsabb változást jelez, hogy a Fitch Ratings szerint Portugália mellett Magyarország visszakerülhet a befektetésre ajánlott államadós-osztályzati kategóriába. Hazánkat illetően a felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben.

Utóbbi a kormány számára csodás hír lenne, de nagy változást nem hozna. A befektetők már előrébb járnak, Magyarországot már most is a befektetésre ajánlott kategória alsó szintjének megfele­lően árazzák. E mellett nem sokat jelent, ha a három nagy „ítész" közül – Moody's, Fitch Ratings és a Standard & Poor's (S & P) – az egyik átsorolná az országot.

Ezeknek a szervezeteknek az alapszabályában ugyanis az szerepel, hogy olyan papírokat vásárolhatnak, amelyek kibocsátói legalább két vagy mindhárom hitelminősítőnél a befektetési kategóriában vannak számon tartva. Ezek alapján aligha várható, hogy a magyar állampapírpiac kedvező változás után azonnal felbolydulna.
Az már sokkal valószínűbbnek látszik, hogy a felminősítés híre hat a forintra, s az erősödne. Egyes vélemények szerint ez azonban csak átmeneti fellendülést hozna, miután a bejelentést a spekulánsok lovagolnák meg, s azonnal kivennék a profitot, amint a felminősítés híre elülne, s az árfolyamszint visszaállna.

A CDS, azaz a magyar államadósság törlesztési kockázatát mutató indexnél a kedvező bejelentés nagyobb változást hozhat. Az országkockázati mutató a jelenleg 160 pont körüli szintről már egy hitelminősítő kedvező döntése esetén is csökkenhet, ám mértéke korlátozott. Kétséges, hogy a magyar index megközelítheti a régió vezető országait, Lengyelországé 73, Csehországé 46 pont volt tegnap. Utolérésükhöz több kellene, mint egy hitelminősítői döntés.

Arról nem szabad megfeledkezni, hogy egy ország átsorolását követően a bankrendszer is átesik hasonló módosításon. Ha ez megtörténik, a magyar bankrendszert külföldi partnerei jobban elfogadják, s a források felvételénél magasabb limiteket, kedvezőbb feltételeket adhatnak. S az anyabankok magyar leányai is jobb körülmények között juthatnak forráshoz. Ez kedvezőbbé teheti a hazai vállalati hitelfelvétel paramétereit, ám kár lenne komoly kamatcsökkenésre számítani.

Ahhoz, hogy érezhető változás jöjjön, legalább két hitelminősítő átsorolására lenne szükség, azonban ezt a piaci szereplők kevéssé tartják valószínűnek. A Fitch felminősítésének 50 százalék fölötti esélyét látják. Ugyanerről a másik két intézet ese­té­ben viszont még beszélni sem érdemes. A három nagy hitelminősítő jelenleg egyaránt a befektetésre nem ajánlott, azaz bóvli kategóriában tartja számon Magyarországot, igaz ennek a kategóriának legalább a legfölső szintjén állunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.