Nagy buli a cigimutyi

Az első másfél hónap után szolid veszteséget jelentett a monopol dohányellátó, de idén már bőven tízmilliárd forint felett fognak kaszálni.

Nagynak tűnő, ám a dohányüzlet méreteihez képest jelentéktelen veszteséggel zárta a tavalyi évet a Nemzeti Dohányboltok monopol nagykereskedője, az Országos Dohányboltellátó Kft. (ODBE) a cégbíróságra leadott mérlege szerint. A fideszes trafikmutyi számai mögé nézve meglehetősen zsíros üzlet képe rajzolódik ki, amely úgy hozhat évi tízmilliárd forint fölötti nyereséget, hogy közben mintegy hétszáz embernek ad munkát – igaz, a számok tanúsága szerint nagyon alacsony bérért. Az ODBE ugyanis másfél hónap alatt 400 millió forint bért fizetett, a teljes bérköltség 558 millió volt, a létszám pedig folyamatosan futott fel a december végén regisztrált hétszázra.

A Lázár János szülővárosában bejegyzett cég az éves szinten 550 milliárd forint körülire becsült dohánykereskedelem nagyjából 3 százalékát vághatja zsebre. A cég tavalyi évről szóló mérlege igen beszédes, annak ellenére is, hogy az év végi fordulónapon még éppen csak felpörgött az üzlet. Még így is sikerült azonban összehozni 47,2 milliárd forint bevételt, amivel szemben 46,3 milliárd forint beszerzési költség áll. Minthogy a november és a december erősen limitált hónap volt (már csak azért is, mert két nagy gyártó csak december közepén szerződött le az ellátóval), az üzlet felpörgésével idén már szinte biztosan havi egymilliárd forint felett fog keresni a monopol trafiknagyker. Annál is inkább, hiszen a kormány emeli a cigaretta adóját.

A mérleg szerint egyébként mintegy másfél milliárd forint befektetéssel indították el az üzletet, ebből egymilliárd a gépek, a járművek és az ingatlanok értéke. Mivel a hálózat már felállt, ezeket legfeljebb majd pótolni kell szükség esetén.

Mint ismert, november közepéig a trafikokat maguk a dohánygyárak látták el áruval, akkortól a trafikos és a gyártó közé a kormány egy tollvonással beillesztette a monopolhelyzetű ODBE-t, a hivatalos indoklás szerint a „a trafikosok védelmében”. A cég, a Lázár Jánosnak is segítséget nyújtó, hódmezővásárhelyi Continental-csoport és a British American Tobacco hazai cégének közös vállalkozása, meglehetősen kétes körülmények között „nyerte meg” a lehetőséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.