Nagy bajban van a Deutsche Bank

Rájár a rúd a Deutsche Bankra. A Standard & Poor’s hitelminősítő szerdán gyenge mutatói miatt leminősítette a legnagyobb német pénzintézetet, amelynek besorolása immár alig négy fokozatra van a harmadik éve bóvli kategóriában rekedt Magyarországétól.
Nem sokkal később a Moody's hitelminősítő is merőben szokatlan eseményként értékelte a pénzintézetnél a hétvégén lezajlott rapid vezetőváltást. Persze arról szó sincs, hogy a DB csőd közelébe került volna, hiszen - mint látjuk - a magyar államkötvényeket is viszik, mint a cukrot. Az viszont igaz, hogy a bank esetleges korrupciós ügyeit firtatva az S&P óvatosabbá vált, mondván: bizonytalannak látja, hogy a központi kormányzat kihúzza a csávából a nehéz helyzetbe került pénzintézetet.
A bank előre menekül
A bank előre menekül
Ralph Orlowski / Reuters

A Deutsche Bank előre menekül, a hétvégén a két vezérigazgató, Anshu Jain és Jürgen Fitschen helyére a svájci UBS-től érkező angol John Cryan-t ültette a vezetőség. A társvezérigazgatók lemondásának hátterében a bankközi kamatokat törvénytelenül és 2,5 milliárd dolláros büntetést érően fixáló Libor-botrány állhat. A DB árfolyama csak erre a hírre 5,1 százalékot gyengült, hogy ehhez meg egy százalékot hozzátehessen a keddi kereskedésben a többi botrány. Nem tett az sem jót a kurzusnak, hogy a Bloomberg értesülései szerint kedden a nyomozók a DB által felvásárolt Sal. Oppenheim privátbank könyveléséről kezdtek el kérdezősködni.

Fischer az ügyvédei között
Fischer az ügyvédei között
Michaela Rehle / Reuters

A Wall Street Journal értesülései szerint a német hatóságok frankfurti keddi rajtaütés során számos cég és adóalany számára terhelő bizonyítékokat foglaltak le. Nem javít a patinás német bank megítélésén az sem, hogy egyik ügyvezetője, Robert James Ebert Hong Kongban 580 ezer dollárt érő Ferrarijával halálra gázolt egy embert a bank székházánál. A hírek szerint elveszítette uralmát a jármű felett, s emiatt ütközött egy fele akkora értékű Maseratival, halálosat megsebesítve eközben a parkolóőrt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.