Nagy árat fizethet a Facebook

Februárban 19 milliárd dollárért a Whatsappot, márciusban pedig kétmilliárd dollárért a virtuális valósággal foglalkozó Oculust vette meg a Facebook. A hatalmas felvásárlások és újítások ígérete azonban nem hatotta meg a befektetőket.

A Facebook hatalmas árat fizetett olyan technológiák megszerzéséért, amelyekkel kapcsolatban nincs is konkrét üzleti terve – állítja Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája. Sokak szerint az Oculusért adott kétmilliárd dollár jóval meghaladja a cég valós értékét, és évekbe is telhet, mire a megvásárolt virtuálisvalóság-technológia révén bevételekhez jut majd a Mark Zuckerberg irányította cég.

A befektetők aggodalma tehát nem alaptalan, és ez meglátszik azon is, hogy a felvásárlások után a Facebook részvények estek. A Facebook „szerencsére" nincs egyedül, a Yahoo, a Priceline és a Netflix részvényei is elindultak a lejtőn. A Saxo Bank értékelése szerint a Facebook, a Netflix és a Priceline megítélése semlegesről negatívra változott, a Yahoo pedig negatív maradt. Peter Garnry szerint a korábbi semleges-pozitív kilátásokat ezek a részvények a stabil kereslet miatt emelkedő áraiknak köszönhették; a Facebook Oculus-felvásárlása után azonban a tőzsdei forgalom és a kereslet is csökkent, ami azt jelzi, hogy az akvizíciók önmagukban már nem elegendők a befektetőknek.

A Facebook az Oculus felvásárlásával mindenkit meglepett: ugyanúgy nyitott a hardvereszközök irányába, mint korábban a Google a szemüveggel és a robotikával. A lépés mindenképpen bátor, és mivel jövőbeli üzleti lehetőségek mai megalapozását célozza, akár jó lépés is lehet – mondta Peter Garnry. – A nagy kérdés az, hogy ebben a szektorban lehet-e, szabad-e öt vagy tíz évvel előre tekinteni. Befektetőként ma még csak annyit látunk, hogy a Facebook túl sokat fizetett a felvásárolt cégekért; azt nem, hogy ezek milyen módon termelnek majd bevételt.

Zuckerberg állítólag olyan területeken szeretné a virtuális valóság technológiát alkalmazni, mint az oktatás vagy a sportesemények.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.