Nagy akcióban voltak a hitelminősítők

Az eddigi BBB kategóriából BBB- kategóriába mérsékelte Oroszország devizaadósságának besorolását a Standard and Poor's. Ezzel Moszkva igen érzékeny határvonalhoz érkezett, hiszen ez a besorolás csupán egyetlen fokozattal van a bóvli szint felett. Ráadásul a minősítéshez rendelt kilátás továbbra is negatív – írja a Protfolió.hu.

Az egy fokozatú leminősítést a hitelminősítő azzal magyarázta, hogy az egyre nagyobb tőkekiáramlás és ezzel párhuzamosan a nyugati államokkal fokozódó ellentét veszélyezteti az ország növekedési kilátásait.

Olaszország viszont kellemes híreket kapott. Negatívról stabilra javította ugyanis a dél-európai állam államadóssági hitelbesorolásának kilátását a Fitch Ratings. Az olasz szuverén adósság besorolása nem változott, továbbra is "BBB+" kategóriában van a hitelminősítőnél, három szinttel a befektetésre már nem ajánlott kategória fölött – számolt be a Hvg.hu.

A Fitch Ratings indoklása szerint 2013 második felében véget ért az elhúzódó olasz gazdasági recesszió, és 2012 közepe óta jelentősen javultak a finanszírozási kondíciók. 2014 első negyedévében a kötvénykibocsátások átlaghozama 1,6 százalék volt.

A hitelminősítő szerint a kilátások javítását indokolta a pénzügyi rendszerből származó kockázatok csökkenése és a 2013-as olasz folyó fizetési mérleg többlete is.

A Fitch elemzése szerint a gazdasági növekedés még törékeny, februárban 13 százalékra nőtt a munkanélküliség, csökkent a foglalkoztatottság, és 2014 márciusában csak 0,3 százalék volt az éves infláció.

A Firch Ratings megerősítette, hogy számításik szerint 2014-ben 0,6 százalékos olasz gazdasági növekedés lesz, 2015-ben pedig 1 százalékos.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.