Nadapon támogatják L. Simon feleségét

L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár felesége, Vass Eszter egy 34,4 hektáros természetvédelmi területet nyert el a földalapkezelő földárverésén december elején. Több millió forint támogatás vándorolhat a ridiküljébe.

A fitneszedzőként dolgozó családtag 21 millió 250 ezer forintért jutott a Velencei-tó közeli birtokhoz a festői Nadapon, amely igen jutányos árnak számít a hektáronkénti mindössze 617 ezer forintos árával, miközben a szomszédos Velencén közel 3 millió forint/hektár áron kelt el a meghirdetett állami föld – számolt be a Blikk.

L. Simonék gyaníthatóan bombaüzletet kötöttek, mivel egy idegenforgalmi célokra is alkalmas terület tulajdonjogát szerezték meg, amely jelenleg szántóként és legelőként van nyilvántartva.

– A terület rendkívül szép fekvése, az M7-es autópályához (2 kilométer) és Budapesthez (44 kilométer) való közelsége teszi vonzóvá idegenforgalmi célú beruházások megvalósítására – hirdette meg az óriás telket nyolc évvel ezelőtt maga a nadapi önkormányzat, külön felhívva a figyelmet a déli lejtésre és a Velencei-tóra néző panorámára.

Akkor az önkormányzat kezelésé­ben volt a terület, több befektetővel is tárgyaltak, akik oda szállodát építettek volna konferenciatermekkel, sőt még termálfürdőt is, azonban végül elrettentek az állami bürokrácia miatt.

A birtokot egyébként Nadapon csak Hungaroring-területnek nevezik, eredetileg ide tervezték a Forma–1-es versenypályát a nyolcvanas években, azonban az akkori honvédelmi miniszter, Czinege Lajos, féltve a legjobb vadászterületét, megakadályozta a beruházást, a környék nagy szerencséjére.

L. Simon László felesége nem tekinthető közszereplőnek, így az üzleti ügyeiről nem köteles a nyilvánosságot tájékoztatni. Semmi sem zárja ki, hogy egy politikus házastársa is részt vegyen a földárveréseken, főleg, ha az adott térségben él és gazdálkodik, válaszolta a lapnak a Miniszterelnökség sajtóosztálya.

A Velencei-tó déli partján, Agárdon működik az L. Simon borászat és panzió. L. Simon László a nyáron azt mondta: nincs köze a nevét viselő L. Simon Borászathoz, a cég kizárólag a feleségéé. Az államtitkár felesége a borászat mellett egy fitnesztermet is működtet.  

L. Simon László a múlt héten a feol.hu-nak azt mondta: az anyagi függetlenség az, ami garantálja a szellemi szabadságát - írja az Index. Szerinte aki a civil életben is boldogul, azt nem lehet korrumpálni, ezért is fontos, hogy a politikusok is több lábon álljanak. L. Simon László a Velencei-tó környékén induló földárverésekről azt mondta: a földvásárlás az esetében teljesen rendben lenne, és politikai kockázat sincs a dologban, ennek ellenére nem vesz földet. Azt viszont nem zárta ki, hogy a családtagjai, például a felesége elindul árverésen, ugyanis hosszabb távon inkább a gazdálkodásra szeretné építeni a családja egzisztenciáját.

L. Simon László feleségével közös cégein keresztül mintegy nyolcvanhektárnyi területet birtokolhat a Velencei-tó környékén. Csak az elmúlt évben a Blikk számításai szerint 80 millió forint állami és uniós támogatást markoltak fel, a 2010-es kormányváltás óta pedig már 160 milliót. A politikus a helyi idegenforgalomban is érdekelt, mivel ő tulajdonában van a Simon-panzió Gárdonyban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.