Nabucco-csúcs - Gyurcsány kétmilliárd eurónyi uniós pénzre számít

Az a cél, hogy kétmilliárd eurós uniós támogatást kapjon a Nabucco-projekt - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Budapesten, a konferencia közben tartott sajtótájékoztatóján. A kormányfő arról is beszélt, hogy június végéig alá kell írni a kormányközi megállapodást a projektről.

Az a cél, hogy kétmilliárd eurós uniós támogatást kapjon a Nabucco-projekt - mondta  Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Budapesten, a konferencia közben tartott sajtótájékoztatóján. A kormányfő arról is beszélt, hogy június végéig alá kell írni a kormányközi megállapodást a projektről. Azt szeretnénk, ha a következő hetekben az unió úgy döntene, 200-300 millió euróval elindítja a finanszírozást. Ez nem hitel, hanem tőke. Ez azonban csak a kezdet, az lehet a cél, hogy mintegy kétmilliárd eurós uniós támogatást kapjon ez a program -  hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Az uniós támogatást egészíthetik ki az Európai Befektetési Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hitelei, ezek az összegek a projekt nagy részét képesek finanszírozni. A kormányfő azzal indokolta az uniós hozzájárulás szükségességét, hogy a Nabucco nem egyszerűen üzleti kérdés, hanem biztonsági is: nem szabad csak az üzlet világára bízni, hogy megépül-e a vezeték, vagy sem. Tavaly decemberben az Európai Tanács ülésén megállapodtak abban, hogy intenzív közösségi beruházásokat hajtanak végre, egyebek mellett az energiaszektorban is, a gazdasági válság hatásainak csökkentéséért. A Nabuccóhoz szükséges pénzeket ebből lehet majd finanszírozni - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt: az ügyben Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel is tárgyal kedden vagy szerdán, hogy minél nagyobb egység jöjjön létre a Nabucco uniós támogatása mellett. A magyar kormányfő kiemelte: létre kell hozni egy nemzetközi  Nabucco-igazgatóságot, amelynek az lenne a dolga, hogy az érintett országok állami vezetőit összefogva teremtsen egységet. Emellett  fontos, hogy június végéig az érintett államok kormányközi megállapodásban rögzítsék saját részvételüket a Nabucco-projektben -  tette hozzá.

A gázvezeték megépítésével kapcsolatban Gyurcsány Ferenc szerint nagy az esély a sikerre. Azerbajdzsán kifejezte, hogy kész szállítani, Türkmenisztán pedig a határán kész eladni a gázt. Törökország álláspontja ugyan sokszor nem segítette a Nabucco-projekt gyors előrehaladását, a török álláspont azonban változik - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. "Kérni kell Törökországot, hogy lássa be: csatlakozási folyamata egy lényegesen hosszabb folyamat - biztosan sok éven keresztül tart -, mint amennyi időnk van arra, hogy végső döntést hozzunk a Nabucco-ügyben. Ha ezt a két dolgot Törökország összeköti, az a Nabucco halála" - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.