Munkavédelem: balesetek az elégtelen ellenőrzés miatt

Hiba volt az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség megszüntetése. A vegyipari szakszervezet (VDSZ) szerint legalábbis.

A VDSz a teljes munka-egészségügyi és munkavédelmi rendszer sürgős felülvizsgálatát, valamint az ellenőrzések korábbi, hatósági szinttel azonos színvonalra emelését követeli a munkahelyi tragédiák megelőzése érdekében.

A szakszervezet álláspontja szerint súlyos hiba volt megszüntetni az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséget, és az általa végzett ellenőrzéseket egy minisztériumi főosztály hatáskörébe adni.

A közleményben felidézik, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztálya tavaly, a korábbi hatósági ellenőrzéseknél jóval ritkább ellenőrzések során is súlyos gondokat tapasztalt, a vizsgált cégek 81,7 százalékánál találtak hiányosságokat.

"Ez azt jelenti, hogy 100-ból 82 munkahelyen dolgoznak baleset-, vagy akár életveszélyes körülmények között az emberek" - fogalmazott a közleményben Székely Tamás, a VDSz elnöke, aki szerint a jelenleginél sokkal gyakrabban és szigorúbban kell ellenőrizni az előírások betartását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.