Munkaalapú társadalom: Szijjártó megint aláírt

A munkaalapú társadalomban alighanem követelmény lesz, hogy a parlamenti képviselők is naponta csináljanak valamit. Szijjártó Péter elébe ment a dolgoknak és ha nem is minden nap, de talán minden másodikon megköt egy stratégiai együttműködési megállapodást.

A külgazdasági és külügyminiszter államtitkára hétfőn ott folytatta a munkát, ahol pénteken abbahagyta. Pénteken adták hírül azt a kormánydöntést, hogy hamarosan ő köt stratégiai szerződést a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm-csoport nyolc cégével. Hétfőn a Schwarzmüller Járműgyártó és Kereskedelmi Kft.-vel írt alá stratégiai megállapodást a Parlamentben. És ezzel még nincs vége, szerdán jöhet a Ganz Holding.

A hétfői munka eredményéről közleményt is kiadtak. Ebből kiderül: a kormány valóban komoly céggel szerződött. A Schwarzmüller leányvállalata 1993 óta tevékenykedik hazánkban, és Dunaharasztiban működő gyárában jelenleg mintegy 540 főnek ad munkát. Az elmúlt 21 évben közel 35 ezer jármű gördült ki üzeméből, a cég hetven százalékban exportra termel, és beszállítóinak 38 százaléka magyar.

A már aláírt együttműködési megállapodástól azt várják, hogy elősegíti a Schwarzmüller Kft. hosszú távú és tartós magyarországi jelenétét, továbbá a magyar gazdaság teljesítményének és nemzetközi versenyképességének növelését.

Dr. Wolfgang Waldner, Ausztria budapesti nagykövete az eseményen arról beszélt: „Magyarország és Ausztria között a maival együtt már három stratégiai megállapodás van életben. Mindez azt mutatja, hogy a kapcsolat folyamatosan erősödik a két ország között. Az együttműködéseknek pozitív hatásai vannak a foglalkoztatásra is, az osztrák cégek több mint 70 ezer magyarnak adnak munkát országszerte."

A Schwarzmüller Kft. a közlemény szerint jó időszakot tudhat magáénak. Idei első féléves forgalma az előző év azonos időszakához képest ötven százalékkal emelkedett, dolgozóinak létszáma mintegy száz fővel bővült, így meghaladják a válság előtt foglalkoztatottak számát.

A Schwarzmüller vállalat története egészen az 1870-es évekre nyúlik vissza. Az elmúlt több mint 140 év alatt a családi tulajdonú vállalat Európa egyik legnagyobb haszongépjármű-gyártójává vált. Napjainkban Közép-, Délkelet- és Kelet-Európa mintegy húsz országában tevékenykedik. A cégcsoport évente mintegy hétezer haszongépjárművet állít elő, 2013-as árbevétele körülbelül 235 millió euró volt. Az ausztriai, a cseh köztársaságbeli és a magyarországi gyártóüzemek mellett a cég mintegy kétszáz szervizegységet is működtet szerte Európában.

Szijjártó Péter a héten alighanem még többször leírhatja majd a nevét. A külgazdasági ügyekért felelős szakpolitikus szerdán beszédet mond, és megint aláír. A már kipostázott meghívók szerint az újabb szereplésre a Ganz Holding Zrt. stratégiai megállapodásának aláírása szolgáltatja majd az apropót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.