Munkaerőpiac: a számok leplezik le a kormányt

Elenyészik a kormányzati beavatkozás torzító hatása a munkaerőpiacon: november végén 13 ezer fővel emelkedett a regisztrált álláskeresők száma az előző hónaphoz képest. Ez a négyhavi mélypont. Eddig.

Az MFor azt írja: a munkaerőpiacon immár második hónapja tovább emelkedett az állástalanok száma. Ilyenre pedig 2012 év vége óta nem volt példa. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikája szerint 408 295-en voltak, és ez igaz, hogy az egy évvel korábbi állapothoz képest még közel 80 ezer fővel kevesebb embert jelent, havi szinten 13 ezer fős a növekedés. Méghozzá úgy, hogy már októberben is 15 ezerrel magasabb létszámot közöltek az előző hónaphoz képest.

Az adatokat azzal magyarázzák, hogy kezd elenyészni a kormányzati beavatkozás torzító hatása a munkaerőpiacon. Azaz, a 2013-as téli közfoglalkoztatás miatt teljesen felborult trend kezd visszatérni a megszokott medrébe. Ősszel és télen a szezonális munkalehetőségek és a közfoglalkoztatás kifutása miatt átmenetileg növekszik az állástalanok száma, míg a foglalkoztatottság csökken. Most ez mutatkozik meg a számokban.

Az állástalanok számának növekedése minden főbb kategóriában megmutatkozott. A szociális segélyen élők száma hatezerrel 129,6 ezerre emelkedett, és ötezerrel volt több olyan állástalan, aki bármiféle ellátás nélkül kénytelen átvészelni a munka nélküli időszakot, a tartósan állástalanok száma azonban stagnált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.