MSZP: Matolcsynak mennie kell

Matolcsy György a Quaestor-ügy, a devizahitelesek, valamint az MNB alapítványi botránya miatt méltatlanná vált posztjára, ezért mennie kell - jelentette ki az MNB székháza előtt tartott sajtótájékoztatón Tóbiás József MSZP-elnök.
Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke jelent valódi veszélyt a forintra és a monetáris politikára.

Tóbiás József pénteken Budapesten az MNB épülete előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a jegybankelnök a Quaestor-ügy, a devizahitelesek, valamint a jegybanki alapítványok ügye miatt méltatlanná vált posztjára. "Matolcsy Györgynek mennie kell" - jelentette ki, hozzátéve: vagy magától lemond, vagy Orbán Viktor miniszterelnöknek, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek kell távozásra bírnia.

Közölte: az alapítványok ügyében felelősség terheli a kormányfőt és a két minisztert is, valamint az MNB felügyelőbizottságának (fb) tagjait, például a fideszes Papcsák Ferenc fb-elnököt és a jobbikos Nyikos Lászlót is, mert asszisztáltak a történtekhez. Emlékeztetett arra, hogy a jogszabályok szerint az fb tagjai személyes vagyonukkal felelnek a jegybank gazdálkodásáért. Az fb-tagoknak nyilatkozniuk kell - folytatta -, hogy támogatták-e a jegybank "törvénytelen eljárását".

Tóth Bertalan, a párt frakcióvezető-helyettese szerint nincs betonfal a nemzeti bank és a kormány között. A nemzeti bank kizárólag a monetáris politikával kapcsolatban független, gazdálkodását tekintve nem az. Varga Mihály személyesen gyakorolja az állam tulajdonosi jogait az MNB felett - fejtette ki.

Hozzátette: a nemzetgazdasági miniszter minden évben aláírja a nemzeti bank mérlegét. Ezzel hozzájárul ahhoz, hogy az MNB a közpénzt úgy használja fel, ahogy akarja. Szólt arról is, hogy trükkös módon finanszírozták a magyar költségvetés. Rámutatott: az EU tiltja, hogy a nemzeti bank pénzt adjon az államnak és a költségvetésnek, mégis megtörtént ez az alapítványokon keresztül. Azt firtatta, Varga Mihály tudott-e arról, az alapítványok azért jöttek létre, hogy finanszírozzák az államot.

Tóth Bertalan jelezte: szombaton demonstrációt tartanak a jegybanki alapítványok miatt a fővárosi Szabadság téren az MNB épülete mellett. Kérdésre válaszolva Tóbiás József azt mondta: helyes, ha Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is megszólalt az ügyben. De már a jegybanki alapítványok ügyében született bírósági döntések egyértelművé tették, hogy a támogatást kapott magánszemélyek nevét is ki kell adni a kérelmezőnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.