"Mozog" a földpiac a nyugati határnál

Akik korábban spekulációs céllal, zsebszerződéssel vásároltak hazai területeket, most tömegesen próbálnak új, magyar vevőt keresni  földjeikre – írja a Magyar Nemzet mai száma.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára szerint a magyar fél már rég elköltötte azt a pénzt, amit az osztráktól kapott a föld ellenértékeként. Az osztrák „vevők" viszont – véleménye szerint – ráébredtek arra, hogy soha nem kerülhet legálisan nevükre az a terület. Éppen ezért próbálnak harmadik személyt keresni, aki megvásárolná a földet. Mindezzel ráadásul a törvény is eléri az eredeti célját, hiszen a földek legálisan és a valóságban is magyar kézbe kerülnek. Nagy István beszámolója szerint ez a folyamat inkább jellemző a nyugati határszélre, a ritkább az, hogy a törvény erejével akarja valaki kikényszeríteni a külföldi tulajdonos levonulását egy adott területről.

Az államtitkár tudomása szerint a zsebszerződésekkel kapcsolatos büntetőügyek száma alig éri el az egy tucatot.

Az uniós csatlakozási szerződésünkben vállaltaknak megfelelően május elsején megszűnt a külföldiek földvásárlási tilalma. A kormány által elfogadott új földtörvény viszont lényegében továbbra is biztosítja azt, hogy csak magyar állapolgárok szerezhessenek itthon termőföldet. A közösségi szabályozás miatt az elvi lehetőséget meg kellett adni az uniós polgárok földszerzésére. Ugyanakkor többszörös védvonalat építettek ki, komoly feltételekhez kötve a földszerzést – írja a lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.