Motort mindenkinek! Orbán négy kerekéből kettő megvan

Néhány órás továbbképzés és minden B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkező motorra szállhat. Egészen 125 köbcentiméterig. A szabályok már élnek.

December 1-től félnapos továbbképzés után bárki vezethet legfeljebb százhuszonöt köbcentis robogót, illetve motorkerékpárt, akinek érvényes autós jogosítványa van. A döntés jelentősen megváltoztatja a járművezető-képzést, előnyeit pedig remélhetőleg hamarosan minden közlekedő, autósok és motorosok egyaránt érzékelni fogják - írja a Totalcar.hu.

Az autós lap januárban indított kezdeményezést azért, hogy több európai országhoz hasonlóan hazánkban is vezethessenek a mostani 50 helyett legfeljebb 125 köbcentis motorkerékpárt, illetve robogót, akik már rendelkeznek autós jogosítvánnyal. Annak érdekében, hogy a Parlament napirendre tűzze a kérdést, országos aláírásgyűjtő kampányt hirdettek. Az akcióhoz mintegy 40 ezren csatlakoztak.

Orbán Viktor egyik jelmondata korábban úgy hangzott: "három szoba, három gyerek, négy kerék" minden családnak. Utóbbiból két kerék már megvan. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közölte: módosították a közúti járművezetők képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló miniszteri rendeletet, az új előírások 2011. december 1-jével hatályba léptek. Ezek egyikeként a minisztérium az érvényes B kategóriás jogosítvánnyal rendelkező járművezetők számára egyszerűsített képzési és vizsgáztatási eljárást vezet be az A1 kategóriájú (legfeljebb 125 köbcentiméteres hengerűrtartalmú és 11 kilowattos motorteljesítményt meg nem haladó), kétkerekű motorkerékpár vezetéséhez szükséges jogosítvány megszerzéséhez.

Az elméleti oktatás kötelező óraszáma ebben az esetben három, a járművezetési gyakorlaté két óra, a képzés tehát akár egyetlen délután alatt is elvégezhető. Ezt követően az elméleti vizsga mellett egy összességében 50 perces járműkezelési és forgalmi vizsgán kell a kismotorral való biztonságos közlekedésre alkalmasságot bizonyítani. Ezzel a megoldással a vizsgázó felfrissítheti ismereteit és igazolhatja vezetéstechnikai jártasságát. Így B kategóriás vezetői engedély birtokában a közlekedésbiztonsági szempontok figyelembe vétele mellett, a korábbinál jelentősen kisebb időigénnyel és költséggel szerezhető meg a kérdéses járműkategóriára szóló jogosítvány.

A csekély, átlagosan 2-4 literes fogyasztású, könnyen vezethető és rendkívül olcsón fenntartható 125 köbcentis robogók, illetve motorkerékpárok széleskörű elterjedésével jelentősen csökkenhetnek a forgalmi dugók, illetve enyhülhetnek a parkolási gondok a nagyvárosokban.

Az akár 90 kilométeres utazósebességre is képes járművek ingázáshoz is tökéletesen megfelelnek, így azoknak is reális lehetőség marad a motorizáció, akiknek a rohamosan növekedő üzemanyagárak, illetve fenntartási költségek miatt az autózás már régóta elérhetetlen vágy.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.