MOSZ: a kormány teljesítse, amit ígért!

Ígérete betartására szólítja fel a kormányt a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) mai közleményében. 

Rámutatnak: a kormány július 31-én kelt határozatában felhívta a nemzetgazdasági minisztert, hogy az állattenyésztés és más munkaigényes ágazatok támogatására a költségvetési tervezés során a Földművelésügyi Minisztérium „Folyó kiadások és jövedelemtámogatások" fejezeti kezelésű előirányzatán 2015-ben 82,6 milliárd forint összeget tervezzen be. Ezzel szemben a 2015. évi költségvetési javaslatban az említett soron csupán 77,7 milliárd forint szerepel.

A kormány ígéretei szerint pedig ez az összeg jelentett volna fedezetet az 1200 hektár felett gazdálkodó – támogatásmegvonással sújtott – állattenyésztők kompenzációjára.

A kormány korábban azt ígérte, hogy az állattartók és a munkaigényes ágaztok az 1200 hektár feletti támogatásmegvonással nem fognak rosszul járni. Nem kis körről van szó, hiszen a versenyképes állattenyésztés döntő hányada és a legális foglalkoztatás jelentős része a támogatásmegvonással érintett vállalkozásoknál koncentrálódik – írják. Ráadásul a támogatásmegvonás mellett a magyar kormány egyéb, környezetvédelem- és agrárellenes tevékenysége, mint például az agrár-környezetgazdálkodási program (AKG) leállítása is ezt a kört érinti elsősorban. A foglalkoztató, állattenyésztő, környezetkímélő gazdálkodást folytató vállalkozások támogatottsága legalább 60 milliárd forinttal csökken 2015-ben.

Szép ígéretek vannak, az intézkedések azonban ezt nem támasztják alá.

A MOSZ arra kéri közleményében a kormányt, hogy tartsa be saját határozatát, s a 2015. évi költségvetési törvényben a gazdálkodók érdekében érvényesítse a zárolási tilalmat, s a támogatási előirányzaton biztosítsa a 82,6 milliárd forintot.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.