Most már tényleg többen dolgoznak

Hosszú idő óta először októberben a közfoglalkoztatás nélkül is többen dolgoztak Magyarországon. Az elmúlt évek leépítései után végre a vállalkozások is bővítették a létszámot.

A most közzétett adatok szerint idén októberben a közfoglalkoztatottak számától függetlenül is emelkedett az alkalmazásban állók száma – márpedig erre tényleg évek óta nem volt példa Magyarországon. A közmunkások nélkül 2,58 millió fő dolgozott októberben, ez 0,2 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest – vagyis nagy áttörésről még nem beszélhetünk, de az elmúlt évek folyamatos csökkenése után már ennek is lehet örülni. A közfoglalkoztatottakkal együtt októberben 2,72 millió főnek volt munkája, vagyis 0,8 százalékkal dolgoztak többen, mint egy évvel korábban. Utóbbi azt is jól mutatja, hogy a kormány még mindig a közmunkások számának bővítésével igyekszik szépíteni a foglalkoztatási adatokat.

Komoly változást hozott az október a magánszektorban is. A vállalkozások az utóbbi évek folyamatos leépítése, majd az idén szeptemberi stagnálás után most végre több embert foglalkoztattak, mint egy évvel korábban. A növekedés a cégeknél sem volt izmos, a vállalkozások is 0,2 százalékkal növelték alkalmazottaik számát. Az első nyolc hónap leépítései miatt azonban január–októberben még így is 0,2 százalékkal dolgoztak kevesebben, mint 2012 első tíz hónapjában.

Idén októberben a bruttó átlagbér Magyarországon 229 944 forint volt, amelyből – a családi adókedvezmény nélkül számolva – 150 614 forintot vihettünk haza. Előbbi 5,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért jövedelmet, míg a nettó bér 7,2 százalékkal emelkedett egy év alatt – derült ki a KSH csütörtökön közzétett adataiból. Az első tíz hónap átlaga ennél valamelyest szerényebb volt: a bruttó bérek 3,8 százalékkal, míg a nettó keresetek 5,2 százalékkal gyarapodtak éves összevetésben.

Idén január–októberben átlagosan a legtöbbet, csaknem 307 ezer forintot a pénzügyben dolgozók, így a bankok, biztosítók alkalmazottai vihették haza, míg a második legtöbbet, 279 ezret a kommunikációs területen dolgozók tehették zsebre. A legrosszabbul az erdőgazdálkodásban tevékenykedőket fizetik meg, idén átlagosan mindössze 90 ezer forintot vihettek haza havonta. A második legalacsonyabb nettó bére a szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátásban dolgozóknak van, ők 95 ezret kapnak, és alig valamivel többet, nettó 98 ezer forintot keresnek az egészségügyben, szociális ellátásban dolgozók.

Októberben a bérek vásárlóértéke 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az első tíz hónapban a reálkeresetek 3,2 százalékkal gyarapodtak, köszönhetően a rezsicsökkentéssel mesterségesen leszorított, mindössze 1,9 százalékos inflációnak. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a bérek adóterhének idei mérséklődése, valamint a rezsicsökkentés hatására a keresetek reálértékének megalapozott erősödése elősegíti a munkahelyek megőrzését, a foglalkoztatás bővítését, továbbá kedvezően hat a lakosság jövedelmi helyzetének stabilizálására. A tárca úgy látja: a korábban megjelent, várakozásokon felüli ipari és építőipari adatok alapján elérhetőnek tűnik a kormány célja, hogy a magyar gazdaságot tartós növekedési pályára állítsa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.