Most igyon tejet! Drágább lesz

Drágább lesz a tej. Az eremelést az aszállyal magyarázzák.

Jelentős károkat okoz az aszályos időjárás a hazai tejágazatnak is, az alaptakarmányként használt siló ugyanis jóval gyengébb minőségű lesz idén. Ennek eredményeképp a tej előállítási ára 4-5 százalékot is nőhet, amely a kevésbé nyereséges tejtermelők profitját teljes egészében elviheti - írja a Világgazdaság.

Drágulhat a tehenek takarmányozása, és így a tej előállítása is a közelmúlt hőhulláma, és a csapadékszegény nyár miatt. A kukorica az ország több pontján jelentős károkat szenvedett a meleg miatt, így a siló sem lesz megfelelő.

„Problémát fog jelenteni a hazai tejágazatnak, hogy az alaptakarménynak tekintett siló beltartalmi értéke rosszabb lesz, a takarmányozás így várhatóan drágul. Csak a siló a beltartalmi értékéhez képest 10-15 százalékkal drágulni fog, ez pedig hozzávetőleg 5 százalékkal megnövelheti a tej előállítási árát” – nyilatkozta Raskó György. Az agrárközgazdász emlékeztetett: a szarvasmarha tartásában – más állatokéval összehasonlítva – a takarmányozási költségek egyébként is jelentősek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.