Most éppen az MSZP csökkentené az áfát

Ellenzékből a Fidesz kampányolt az alapélemiszerek áfájanak a csökkentésével. Most fordult a kocka: ezúttal az MSZP számára lett fontos az adócsökkentés.

Az MSZP értetlenül áll azon sajtóinformáció előtt, amely szerint a kormány immár sem idén, sem jövőre nem csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját - közölte az ellenzéki párt pénteken az MTI-vel.

Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke azt írta, értetlenségük oka, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) "az elképzelést eddig egyértelműen támogatta, s Orbán Viktor miniszterelnök sem ellenezte".

Ha igazak a sajtóban megjelent információk, a szegényebb családok fogyasztói kosarára nézve kedvező, az MSZP által régóta szorgalmazott alacsonyabb áfakulcsokat is a matolcsyzmus nyelte le - fogalmazott, hozzátéve: szomorú lenne azonban, ha az alapélelmiszerek forgalmi adójának csökkentése – mint olvasni – "napi finanszírozási gondok" miatt hiúsulna meg akkor, amikor 550 milliárd forint jut a gazdag családok adókedvezményeire, 500 milliárd forintot el lehet költeni Mol-részvényekre, s akad az államkasszában 12 milliárd forint a debreceni magán-futballstadion felépítésre is.

Gőgös Zoltán megjegyzi, az áfacsökkentés a VM számításai szerint is legfeljebb évi 240 milliárd forint kiesést jelentene a költségvetésből. Ez az összeg azonban bőven visszacsorogna a büdzsébe a várható forgalomélénkülés és "kifehéredés" következtében, nem beszélve arról, hogy "az eddig masszívan szegényellenes politikát folytató Fidesz-KDNP-kormánynak az első olyan intézkedése lehetne, amely mind a társadalmi felzárkóztatás, mind a nemzetgazdaság szempontjából haszonnal kecsegtetne" - értékeli.

Leszögezi: az MSZP, amely kormányzása idején az áfacsökkentés folyamatát elindította, ezért továbbra is az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának mérséklését javasolja, akár szűk termékcsoportokra lebontva, fokozatosan bevezetve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.