Most árverezi az áramot a Magyar Villamos Művek

Megkezdődött a Magyar Villamos Művek székházában az az áramárverés, amely kihat a jövő évi tarifákra. A rendelkezésre álló áram kétharmada nem itt kel el, azt a lakosságnak, kis cégeknek és közintézményeknek szánják.

A hazai központi áramnagykereskedő szerepét betöltő Magyar Villamos Művek (MVM) székházában ma bonyolítják le a jövő évi áramárakat befolyásoló központi áramárverést.

Alapvetően nem a lakossági/kis céges, hanem a jövőre a nagyobb cégek számára szolgáltatott villamos energiáról lesz szó. Tavalyhoz képest azzal a jelentős különbséggel, hogy az árverési tarifa lényegében maximált, illetve hogy a mai első körben csak végfogyasztók (vagy az ő felhatalmazásukkal rendelkező kereskedők) vehetnek csak részt.

Mártha Imre, az MVM vezérigazgatója, az árverést hivatalosan lebonyolító, MVM Trade nevű leányvállalat elnöke - aki tavaly még az MVM Trade vezérigazgatójaként vezényelte le a nagy vihart kavart licitálást - a sajtó számára nyilvános bevezetőjében leszögezte: előzetesen mintegy 50 cég jelentkezett be.

Felhívta a figyelmet, hogy idén (tudvalévőleg tavalytól eltérően) a Magyar Energia Hivatal szabta meg az árverés menetét. Hozzátette: a 2009-re az MVM rendelkezésére álló árammennyiség kétharmadát - nem ezen az árverésen keresztül - a lakosságnak, a kis céges fogyasztóknak és a közintézményeknek biztosítják. (Ugyanakkor szakértők szerint eme kör jövő évi tarifájára is hatással lehet az árverés végeredménye.)

Felhívta a figyelmet, hogy ha a felkínált árammennyiség ma nem kel el, holnap újabb kör következik, amelyre már bármely hazai áramkereskedő bejelentkezhet. (Erre szakértők szerint aligha van esély.) Ezt a különbségtételt üdvözölte, annak okán, hogy ha már az MVM nyereségét az ársapkával szerinte lenyomják, az így keletkező extraprofit-lehetőség ne a kereskedőknél, hanem a végfogyasztó cégeknél jelentkezzen. Ugyanakkor megjegyezte, hogy 2003-ban, amikor kidolgozták a szabad áramkereskedelem szabályait, "nem gondolták volna", hogy 2009-ben egy olyan "végletekig szabályozott" árverést kell rendezniük, ahol az árat nem a kereslet-kínálat alakítja ki, hanem ahol a lehetséges tarifát előre megszabták.

Ennek hátterében uniós folyamatok állnak: a kormányok azért igyekeznek lenyomni az áram árát, hogy az ebből előállított termékek versenyképesek maradjanak más kontinensek áruival - tette hozzá. A kormánynak illetve a szabályozó hatóságnak ilyen helyzetben "valami ilyesmit lehet tenni" - fogalmazott. A Magyar Energia Hivatal tehát "durván beavatkozott a piaci folyamatokba, az MVM kárára, az önök érdekében, amit az MVM tudomásul vesz" - fogalmazott az állami vállalat vezérigazgatója.

A várható árak tekintetében a becslések szórnak: a legkomolyabb szakértők - úgy, hogy elvben az ársapka pontosan meghatározza a tarifát - becsültek már a mostaninál alacsonyabb és magasabb árakat is. Annyi bizonyos, hogy ezekben a pillanatokban a verseny nem az árért, hanem a leköthető mennyiségért folyik majd.

Áramárverés az MVM-nél
Áramárverés az MVM-nél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.