Az előző hónaphoz képest már csökkent az ipari termelés

Előzetes adatok alapján az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 májusában 7,6 százalékkal növekedett, áprilishoz képest viszont 0,8 százalékkal csökkent.

Előzetes adatok alapján az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 májusában 7,6 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 2,6 százalékkal nőtt. A termelés az év első öt hónapjában 10,3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 0,8 százalékkal csökkent.

A előzetesen jelzett 7,6 százalékos fejlődés kicsit kedvezőbb a vártnál – mondta a Nol.hu-nak Barta György, a CIB Bank elemzője. Ez ugynakkor az előző hónapok teljesítményéhez képest mérséklődést jelent, vagyis a növekedés üteme lassult. Megjegyezte: a KSH szerint az előző hónaphoz képest tapasztalt lassulás azza magyarázható, hogy néhány cég termékei iránt visszaeset a kereslet.

Hangsúlyozta az előző hónapok roppant impozáns növekedési ütemét senki sem várta már, amely többi között azzal magyarázható, hogy a német piacon az élet visszatért a normál kerékvágásba, azaz a piac most már kevésbé erősen húz. Ezzel együtt az egész éves ipari növekedési prognózisukon nem változtatnak, az maradt 6,5 százalék. 

Ez valamivel alatta marad a elemzői konszenzusnak, amellyet azzal indokolt, hogy a belső kereslet még mindig gyengének mondható. E mellett számítanak még a mostani előző hónaphoz mért, hasonló kedvezőtlenebb fejleményekrte is. E mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a cégek készletezési ciklusa is kevésé erőteljes.

Jövőre azopnban ismét markánsabb bővülés indulhat meg miután több kapacitás térhet vissza a piacra, e mellett az új beruházások, így az autóipati fejlesztések is belépnek a termelésbe. 

Ahogy Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője fogalmazott: az ipari termelés munkanappal kiigazított növekedése jelentősen, 2,6 százalékra csökkent májusban az előző havi 9,7 százalékos növekedés után, azonban kiigazítatlanul 7,6 százaékra gyorsult 7,1 százalékról, mivel idén májusban két munkanappal több volt az előző év májusához képest.

Az ipari termelés növekedésének munkanaphatással kiigazított mérséklődése jelentős részben az egy évvel ezelőtt magas bázisnak köszönhető- Az ipari termelés viszont 0,8 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, ami nagyrészt azzal magyarázható, hogy a beszállítói problémák miatt a Suzuki egyműszakos termelésre tért át, azonban júniusban visszatértek két műszakra, így júniusban újra erősebb növekedésre van kilátás.

A következő hónapokban az ipari termelés visszatérhet a növekedési pályára több új üzem illetve kapacitásbővítés termelésbe lépése miatt. Annak ellenére, hogy a külső konjunktúra lassulni látszik, a hazai ipar számára kiemelten fontos német autóipar júniusban újabb történelmi csúcsot ért el. A következő hónapokban 5-7 százalék közötti növekedésre számítunk, azonban decemberben bázishatások miatt a növekedés elérheti a 20 százalékos  tartományt, így az év egészében 10 százalékos közeli növekedésre számítunk, ami jövőre 12 százalkra emelkedhet a Mercedes kecskeméti üzemének termelésbe állasának köszönhetően.


 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.