Most vegyen házat Horvátországban

Horvátországban 15 százalékkal zuhantak az ingatlanárak, Cipruson közel tíz százalékkal. Európa nincs még túl a válságon, de van néhány ország, amely elég jól halad.

2013 utolsó negyedévében átlagosan 1,4 százalékkal csökkentek az ingatlanárak az eurozónában az előző év azonos időszakához képest. Legnagyobb mértékben, 9,4 százalékkal Cipruson. A nem eurót használó uniós országok közül pedig Horvátországban: déli szomszédunknál majdnem 15 százalékkal lehetett olcsóbban venni lakást tavaly decemberben,mint egy évvel korábban- derül ki az Eurostat jelentéséből.

A csökkenő ingatlanárak azt jelzik, hogy az eurozóna közel sincs még túl a válságon. A lakásárak mérséklődése kétségessé teszi a banki hitelek fedezettségét, ez volt a hitelválság kiváltó oka is. A zuhanó árak ezen kívül gyenge beruházási hajlandóságot is mutathatnak, valamint az üzleti bizalom mésréklődését is kifejezhetik.

Az euróövezetben Ciprus után Spanyolországban csökkentek legnagyobb mértékben, 6,3 százalékkal az ingatlanárak, a dobogós harmadik helyet pedig Olaszország szerezte meg : a csizma alakú országban  4,8 százalékkal estek a lakásárak 2012 és 2013 utolsó negyedéve között. A nem eurozónába tartozó EU-s országok közül Horvátország ingatlanárai estek a legnagyobb mértékben :  14,4 százalékkal az ingatlanárak, második helyen Magyarország végzett 1,6 százalékos eséssel, a dobogó alsó fokán pedig Bulgária áll, 1,2 százalékos ingatlanár csökkenéssel.

A legnagyobb lakáspiaci áremelkedés Észtországban volt, ahol 15,6 százalékkal ugrottak meg az ingatlanárak, őket követik az írek, 6,3 százalékos áremelkedéssel. A nem eurót használó uniós tagországok közül Lettországban és Svédországban emelkedtek a legnagyobb mértékben a lakásárak (7,9, illetve 7 százalékkal), de Angliában is többet kaphatott a lakásáért aki most adta el: a szigetországban 5,5 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak.

Az unió legerősebb gazdaságáról nincsenek adatok, de a Wall Street Journal (WSJ) szerint a német ingatlanárak is csökkentek. A lap az Európai Központi Bank (EKB) adatai alapján 2013 utolsó negyedévében fél százalékkal estek az ingatlanárak 2012 utolsó negyedévéhez képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.