Most üzemkész vezetéket avatott Orbán és Fico

Orbán Viktor szlovák kollégájával, Robert Ficóval a magyar határ menti Kistompán (Tupá) átadta az Oroszországban eredő Barátság I. kőolajvezeték Magyarországot és Szlovákiát összekötő felújított szakaszát. A két kormányfő tavalyi gázvezeték-avatásától eltérően ez az olajcső működik.

Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök a szlovákiai Kistompán (Tupá) átadta a Barátság I. kőolajvezeték Magyarországot Szlovákiával összekötő felújított szakaszát. Az Ipolyság (Sahy) és Tököl közötti 128 kilométeres nyomvonalon az ötvenéves, elavult, 40 centi átmérőjű csöveket 45 centiméteresre cserélték. A 119 kilométeres magyar szakaszt a Mol húszmilliárd forintjából a nemrég Csányi Sándor Mol-alelnök kisebbségi tulajdonába került Olajterv valósította meg körülbelül egy év alatt. A 9 kilométeres szlovák szakasz beruházója a szlovák állami tulajdonú Transpetrol volt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A fejlesztés révén a kétirányúsított vezetékszakasz kapacitása évi 3,5 millió tonnáról évi közel hatmillió tonnára nőtt. A Mol a beruházás révén már pozsonyi finomítóját is akár teljesen el tudná látni a Horvátországban behajózott és az Adria kőolajvezetéken felszállított olajból, ha kereskedelmi vagy más okból nem az Ukrajnán keresztül Oroszországból Szlovákiába érkező Barátság I., vagy az Ukrajnából Magyarországra érkező Barátság II. vezetékből vételezné a nyersolajat. De még Csehországba is jutna az olajból.

A beruházás keretében a horvát Omlisaljt a százhalombattai Mol-finomítóval összekötő Adria vezeték kapacitását – csőcsere nélkül – évi tízmillióról évi 14 millió tonnásra növelték. Az Adria vezeték egyelőre viszonylag kihasználatlan, a Mol beszerzéseinek körülbelül 5 százaléka származik a tengerről.

Az átadáson az egymást következetesen tegező kormányfők elsősorban a térség ellátásbiztonsága szempontjából üdvözölték a vezetékfelújítást. Orbán Viktor Robert Ficóénál jóval hosszabb beszédében a kőolajellátás biztonsága szempontjából emlékeztetett az orosz-ukrán konfliktusra, mondván, „ahol a vezeték elindul, ott most minden bizonytalan és mozgásban van”, illetve hogy a katonai szempontok esetenként felülírhatják a kereskedelmieket. Ismételten hangsúlyozta, hogy Európának megoldást kell találnia az olcsó ipari energiára. Robert Ficótól eltérően nem célzott arra, hogy tavaly az állami beruházású magyar-szlovák gázvezetéket adták át közösen. A felújított Barátság I. vezetéktől eltérően ugyanis a gázvezeték tisztázatlan okokból máig nem üzemel.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A meghívottak között kiszúrhattuk mások mellett Martonyi János volt külügyminisztert, akit nemrég a Mol igazgatóságába választottak, valamint Baji Csabát, az állami MVM elnök-vezérigazgatóját. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója alighanem azért nem vett részt a rendezvényen, mert továbbra is tisztázatlan a Horvátországban ellene kiadott elfogatóparancs és nemzetközi körözés státusa.

A miniszterelnöki beszédek előtt Miklósa Erika és Klein Ottokár operaénekes – utóbbi Érsekújvár (Nové Zámky) polgármestere – például az Álom, álom, édes álom című Kálmán Imre-szerzeménnyel szórakoztatták a hallgatóságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.