Most nőnek az üzemanyagárak

Ma három forinttal csökkent, péntektől ugyanennyivel nő a benzinár, és a gázolaj is drágul két forinttal. A nemzetközi olajpiac gyors áremelkedéssel reagált a kínálatszűkülést valószínűsítő hírekre.

Péntektől három forinttal nő a benzin és kettővel a gázolaj ára – tudtuk meg. Ennek megfelelően a benzintarifa a mai három forintos csökkentés után visszakerül a hét eleji, átlag 338 forintos szintre, miközben a gázolaj literjéért ezután körülbelül 348 forintot kérhetnek a kutaknál.

A kőolajár a piaci hírek hatására az elmúlt két nap során több mint tíz százalékkal megugrott. A jelek szerint kezdi éreztetni a hatását, hogy az amerikai palaolaj-termelők ilyen árszint mellett folyamatosan vonják ki forrásaikat a kitermelésből – aminek nyomán már a kitermelés is csökkenésnek indult –, valamint Oroszország is megpróbál tárgyalásokat kezdeményezni a helyzet rendezésére Szaúd-Arábiával, a Kőolaj-Exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjaival, valamint a szervezeten kívüli nagy kitermelőkkel. Ennek következménye lehet Irán visszatérése a piacra, ami viszont lefelé nyomná az árakat. Ráadásul ezekben az államokban jellemzően jelenleg is csúcsra jár a kitermelés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.