Már teljesen biztos az október 1-i üzemanyagadó-emelés

Az adóhatóság közzétette honlapján a nemzetközi olajár július eleje és szeptember 15-e közötti átlagát, ami 46 dollár. Mivel ez 50 dollár alatti szint, a Fidesz által nyáron elfogadott törvény alapján október 1-től a benzin ára 6, a gázolajé pedig közel 13 forinttal nő bruttóban.

A Fidesz jóvoltából némi agytorna árán a mai nappal véglegesen kimondhatjuk: október 1-től bizonyosan nő mintegy 6 forinttal a benzin és közel 13 forinttal a lakosság által használt gázolaj bruttó adója - vagyis az ára.

A parlamenti többség által a nyáron elfogadott jövedékiadó-törvénymódosítás értelmében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ma közzétette a Brent típusú nyersolajár július 1-e és szeptember 15-e közötti átlagát. Ez hordónként 46,551 dollár. A törvény 110. paragrafusának a nyári módosításokban született új, ab) pontja értelmében, amennyiben ez az érték 50 alatti, úgy a benzin nettó jövedéki adója a következő negyedév első napjától - jelen esetben október 1-től - literenként 125 forint. A friss bb) pont értelmében a gázolaj nettó jövedéki adója pedig ugyanekkortól 129,2 forint. A jelenlegi jövedékiadó-szintek ismeretében - amelyek 50 dollár felett megmaradtak volna - ez a benzin esetében nettó 5, a gázolajnál pedig nettó 10 forintos emelés. Az Európa-rekorder áfa ismeretében pedig az emelés tényleges, bruttó mértéke a benzin esetében mintegy 6, a gázolajnál pedig közel 13 forint literenként. A szabály értelmében, ha az olajátlagár a következő negyedévben 50 dollár fölé nő, úgy az eredeti adószintek lépnek érvénybe, vagyis ugyanennyivel visszacsökken a tarifa. (Valami ok folytán a Fidesz nem úgy fogalmazott a törvényben, hogy október 1-től az adón keresztül 6 forinttal emeli a benzin és 13 forinttal a gázolaj árát.)

Mint arról korábban beszámoltunk, a Fidesz ellenzékben több száz alkalommal követelte az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését. Emelési szándékot egyszer se nem említettek. Ehhez képest az Orbán-kormány csak emelt: 2011-ben a gázolaj jövedéki adóját, 2012-ben az áfát, most pedig mindkét üzemanyagfajta jövedéki adóját. A Fidesz a fuvarozóknak elvben most is azt ígéri, hogy visszaigényelhetik az emelés mértékét. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy a fuvarozók a 2011-es gázolajadóemelés bruttó 16 forintos szintjéből ma már csak 7 forintot kapnak vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.