Most hatástanulmány nélkül döntött Orbán a vasárnapi bezárásról

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint náluk nem készült háttértanulmány a vasárnapi bezárás gazdasági hatásairól. Lapunk úgy tudja: 2011-ben még készíttettek egy több száz oldalas, alapos tanulmányt a kérdésről. Orbán akkor arra alapozva utasította el Semjénék ötletét.
"Nemzetgazdasági szinten nagyságrendileg 350-400 milliárd forint árbevételt érinthet az intézkedés, amelynek jelentős része a hét többi napjára tevődik át"- nyilatkozta az NGM még decemberben  a portfolio.hu-nak, majd európai példákra hivatkozva azt próbálta igazolni, hogy ez a forgalommennyiség a vasárnapi bezárás nyomán áttevődik a hét többi napjára.

Azonban a gazdasági hírportálnak az NGM most elismerte: nincs a birtokában semmilyen háttértanulmány. A tárca szerint ugyanis az egyéni képviselői indítvány volt - a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) képviselői nyújtották be -, így hatástanulmányt náluk kellene keresni. Azaz: nem tudni, hogy decemberben az NGM pontosan mi alapján állította a fentieket, ahogy azt sem, hogy Orbán Viktort és a Fidesz-frakciót mi győzte meg a vasárnapi bezárásról.

A történetről megkérdeztük a tárcát, amennyiben válaszukat megkapjuk, frissítjük anyagunkat.

Az NGM közleményének furcsasága, hogy piaci hírek szerint korábban, amikor törvényjavaslat szintjén felmerült a vasárnapi bezárás ötlete - 2008-ban, majd 2011-ben -, az akkor még Matolcsy György által vezetett tárca készíttetett egy alapos háttértanulmányt az ügyben. 2011-ben még vélhetőleg arra is támaszkodott, amikor Orbán Viktorral egyetértésben úgy látták, hogy a gazdaság akkori állapota mellett nem lehet meglépni a vasárnapi bezárást.

A tárca álláspontja amúgy is ellentmondásos az ügyben: korábban Varga Mihály az akkor még éppen kormánypárti HírTv-ben úgy nyilatkozott: nem bölcs dolog a boltok bezáratása. Nem sokkal később azonban úgy hírlik, hogy a Fidesz frakcióülésén Orbán Viktor élesen kiállt a vasárnapi bezárás KDNP-s ötlete mellett. (Hogy pontosan miért, tisztázatlan, mivel 2011-ben még maga Orbán fújta le az ötletet azzal, hogy előbb a gazdaságnak kell megerősödnie, és erősen kérdéses, hogy e tekintetben változott-e lényegesen a helyzet.)

Vargáék ezután visszavonulót fújtak, és közölték: a tárca beáll a vasárnapi bezárás mögé. Ezt követően az NGM több körben is egyeztetett az érintett piaci szereplőkkel, igaz, az azóta megszületett és szerdán közzétett kormányrendeletben ennek vajmi kevés nyoma van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.