Most éppen csökken jövőre a tao kulcsa

Mórikálja magát a kormány adócsökkentés-ügyben: napról napra más és más kormánytag áll elő azzal, hogy jövőre milyen adókulcsok csökkentése várható, illetve melyeket kell inkább eltolni. Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Napi Gazdaságnak azt mondta: van lehetőség a társasági adó egykulcsossá tételére 2016-tól. Ehhez persze kell nagyjából 100 milliárd forint forrás a költségvetésben.

Az államtitkár szerint szóba jöhet az áfa kulcsának mérséklése is, erről azonban annyira nem hangos a kormánykommunikáció, mint a tíz százalék körüli társasági adótól. Az áfa felső kulcsának csökkentése azért is lehet fontos – sőt valójában sokkal fontosabb, mint a társasági adó –, mert Romániában bejelentették a forgalmi adó kulcsának lejjebb szállítását. Ez pedig azt jelenti, hogy a korábbiakhoz képest is jobban megéri majd a magyar áfával csalni.

Pankucsi a jövedelemadók további "markáns" csökkentését is meglengette, ami lényegében refrénszerűen jön elő a kommunikációban. Hogy mennyi értelme van egy már így is meglehetősen alacsony kulcsot még lejjebb vinni, nagy kérdés. Főleg annak fényében, hogy a munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adó még mindig sokkal magasabb, mint az szja: 27 százalék, s az egyéni járulékok már most is magasabbak a jövedelemadónál, és ebben még a családi és egyéb kedvezmények nincsenek is benne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.