Most elmaradhat az üzemanyagár-csökkentés

Bár a héten tovább zuhantak a nemzetközi olaj- és üzemanyagárak, a GKI Energiakutató szerdáról nem vár további benzin- és dízelárcsökkentést.
A nemzetközi piaci folyamatok alapján ezúttal nem számít üzemanyagár-változásra a GKI Energiakutató. Mint felhívják a figyelmet, november 20-án, pénteken a benzin ára 5 forinttal, a gázolajé pedig 4 forinttal csökkent. A benzinnél ugyan még maradt kis tere a csökkentésnek, de a hét végi nemzetközi drágulás miatt ez elmaradhat. A gázolajnál a pénteki csökkentés után nem várható változtatás. Így a benzin ára 336, a gázolajé 342 forint körül maradhat.

A november 16-20-i héten az irányadó Brent-típusú kőolaj ára a dollár erősödése és a nyomasztó méretű kőolajkészletek miatt hat százalékkal 40-42 dollárra esett. Az amerikai kőolajfúrások száma tízzel csökkent.

Az üzemanyagárak követték az olajárváltozást. A benzin ára az irányadó mediterrán piacon 7,5, a gázolajé 3,2 százalékkal mérséklődött. Pörög az európai benzinkivitel: bár az Egyesült Államok igényei csökkentek, Nyugat-Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia továbbra is jelentős vásárló. A kikötői benzinkészletek alacsonyak. Európában sok a dízel, magas a kikötői szint és a hajókat is raktárnak használva szándékosan hosszabbítják az Ázsiából Európába tartó menetidőt. Emelkedik a Rajna vízszintje, így hamarosan ismét teljes terheléssel indulhatnak a szállítóhajók.

Egy dollárért átlag 291 forintot, 0,8 forinttal, 0,3 százalékkal többet kellett fizetni, mint egy hete. Ez rontja az árcsökkentő hatást.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 11, a gázolajé 13,5 százalékkal csökkent. A havi átlagkeresetből most 18 százalékkal több benzint és 22,5 százalékkal több gázolajat lehet vásárolni, mint egy éve - közli a kutatóintézet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.