Mossa tisztára kétes pénzét! A kormány megmondja, hogyan

Tud jobbat az offshore cégek alapításánál a kétes eredetű pénzek tisztára mosására a kormány. Ha az Országgyűlés megszavazza, hamar be is vezetik.

Stabilitás Megtakarítási Számlát (SMSZ) vezet be egy törvénymódosítással a kormány. Az új pénzügyi konstrukcióban öt év várakozást követően a befizetett összeg, valamint az abból vásárolt állampapírok hozama adómentessé válik, a számlanyitók pedig megőrzik anonimitásukat. A kétes eredetű pénzeket ezentúl nem kell offshore cégekbe rejteni, ha az Országgyűlés elfogadja a jogszabályt – számolt be az Ado.hu.

Az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról, kiegészülve a Gazdasági és informatikai bizottság indítványával, várhatóan még a nyári szünet előtt módosítja a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvényt.

A módosító indítvány egy új, államadósság-finanszírozást elősegítő, már 2013-ban hatályba lépő megtakarítási lehetőségre vonatkozó szabályozást iktat a törvénybe, és indokolása értelmében azt célozza, hogy annak segítségével az államadósságon belül a devizában fennálló adósság aránya a hazai fizetőeszközben kifejezett adósság aránya felé tolódjon el. A javaslat érdekessége, hogy a tartós befektetési számlákhoz hasonló SMSZ jelmezében valójában az adózást elkerülő bizonytalan eredetű jövedelmek tisztára mosására is alkalmas, nemcsak egyszeri, hanem tartósan működő adóamnesztia rejtőzik.

A számlanyitás feltétele legalább ötmillió forint befizetése, azzal, hogy ugyanarra az SMSZ-re a számlavezető több befizetést nem fogadhat el, viszont ugyanaz a természetes személy bármennyi SMSZ-t is nyithat.

A stabilitás pénzszámlán csak a számlatulajdonos által befizetett vagy átutalt pénzt, a befektetési eszközök értékesítéséből származó ellenértéket, és a stabilitás értékpapírszámlán nyilvántartott befektetési eszközök hozamát lehet jóváírni. A stabilitás megtakarítási értékpapírszámlán kizárólag a pénzszámla egyenlegének fedezete mellett adott megbízás teljesítéséből származó, dematerializált értékpapír írható jóvá, amely csak a Magyar Állam, illetve az Európai Gazdasági Térség más tagállamában kibocsátott, forintban jegyzett állampapír lehet. Az SMSZ egyenlege után a számlavezető kamatot nem fizethet.

Az új megtakarítási formában elhelyezett összegekre a javaslat különleges adószabályokat rendel. Kimondja, hogy a számlára befizetett összeg valamennyi közterhet vagy közteherhez kapcsolódó egyéb kötelezettséget, jogkövetkezményt megállapító jogszabály szempontjából a befizetés időpontjában megszerzett belföldről származó jövedelemnek minősül. Függetlenül attól, hogy a jövedelem korábbi megszerzéséhez kapcsolódóan az adót megfizették-e.

Öt év várakozást követően a befizetett összeg, valamint az állampapírok hozama és az állampapírokkal végzett ügyletek nyeresége adómentessé válik.

A kétes eredetű adózást elkerülő pénzeket ezentúl nem kell offshore cégekbe rejteni, hiszen az SMSZ segítségével öt éven belül fokozatosan csökkenő mértékű adó megfizetése árán, öt éven túl pedig adómentesen legalizálhatóak akár külföldi befizetők esetében is (akkor is, ha korábban keletkeztek, vagy ha majd a jövőben keletkeznek). Méghozzá anonim módon, mert az SMSZ-t vezető hitelintézetnek a számlanyitásról, az arra történt befizetésről – a számlatulajdonos azonosítása nélkül – külön jogszabály szerint kell majd adatot szolgáltatnia az állami adóhatóság részére, továbbá a felvett jövedelmet esetleg terhelő adót magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként kell bevallania. Ráadásul az SMSZ-t vezető hitelintézetnek a számlatulajdonos befizetéséről és a számára teljesített kifizetésről igazolást kell adnia, amely utóbb hasznos lehet egy esetleges vagyonosodási vizsgálat alkalmával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.