Morzsák jutnak csak a Madoff-károsultaknak

Minden ötvenedik elsíbolt dollárra találtak egyelőre fedezetet a piramisjátékon megbukott Bernard Madoff nagybefektető vagyonleltárát elkészítő szakemberek. Az általa okozott 50 milliárdos kárral szemben az értékpapírokban, érdekeltségekben, ingatlanokban és autókban, hajókban és ékszerekben megtestesülő - feltehetően - teljes vagyon egymilliárd dollárt képvisel.

A Madoff nevét viselő vagyonkezelőnél 830 millió dolláros értékesíthető vagyont térképezett fel a kirendelt felügyeleti biztos. Maga a brókercég 40 millió dollárt érhet, a hiányzó rész pedig a Madoff személyes vagyontárgyaiból áll össze. Manhattani „aranykalitkája" becslések szerint 10 milliót ér, e mellett 9 másik ingatlan van a nevén, egy közülük a dél-franciaországi Antibes-ben. Felesége sem szegény: Ruth Madoff Manhattanban, Montaukban, New Yorkban és a floridai Palm Beachen egyaránt rendelkezik saját ingatlannal, együttes értéküket a bíróságnak átadott iratokban 19 millió dollárra becsülték. Bernard Madoff kényelmét négy jacht és három luxusautó szolgálta. Mindez most vagyonzár alatt áll. A zárlat egyébként a házaspár összes bankszámláját is érinti, csak a legszükségesebb kiadásokra engedélyeznek róluk kifizetéseket. Madoff házi őrizetben van jelenleg is, s noha vagyonkimentési kísérlettel vádolták meg a múlt héten, a bíróság nem rendelte el az őrizetbe vételét.

Azok tehát, akik Madoffra bízták pénzük fialtatását, nem sok jót remélhetnek. A hasonló befektetési csalások esetében ugyanis a megtérülési mutató általában 10 és 50 százalék közé esik - nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek Lynn LoPucki, a kaliforniai UCLA egyetem, csődmenedzselést oktató professzora. Az eddigi legnagyobb port felverő esetben, az Enron energiakereskedő cég csalárd csődbevitelénél 36 százalékos volt a megtérülési arány 2008 elején. A Madoffnál ez az arány most 2 százalék. A károsultak abban bízhatnak, hogy Madoff - szokásához híven - most is megtévesztette a hatóságokat és a nyomozók újabb és újabb eltitkolt vagyonelemekre bukkannak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.