Móra Ferenc lehet az új Tisza-híd névadója

Több mint tízezren szavaztak az M43-as autópálya új Tisza-hídjának elnevezésére. A pénteken lezárult kampányban a legtöbben Móra Ferenc nevére voksoltak. A Földrajzinév-bizottság leghamarabb júniusban döntheti el, hogy a híd a híres író, újságíró nevét viseli-e majd.

Móra Ferencről neveznék el a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. és a szegedi önkormányzat kampányán szavazók az M43-as autópálya Tisza-hídját. Az akció péntek déli lezárásáig több mint tízezren adták le szavazatukat. A voksolók többsége az író nevét adná az új sztrádahídnak.

A NIF közleménye szerint az M43 autópálya nyomvonalán épülő új Tisza-híd névadási kampánya 2010. március 12-én indult. A 2010. április 16-ig beérkezett, közel 1 500 különböző névjavaslat közül egy szakmai zsűri választott ki öt nevet: a Gyevi híd, a Móra Ferenc híd, a Napfény híd, a Radnóti Miklós híd és a Szent-Györgyi Albert híd elnevezésekre a 2010. május 14-ig lehetett szavazni.

Az elmúlt négy hét során több mint tízezren kattintottak valamely névre a két szavazóoldalon. A győztes fölénye óriási: a Móra Ferenc elnevezés kapta a szavazatok 51 százalékát, míg a második és harmadik helyen szoros küzdelem után a Napfény híd és a Szent-Györgyi Albert híd elnevezés végzett, 19 és 18 százalékkal. Az összesített szavazatszámok alapján a Gyevi híd és a Radnóti Miklós híd elnevezés kapta a legkevesebb voksot.

A NIF a kampány teljes dokumentációját továbbítja a Földrajzinév-bizottságnak, amely júniusban ülésezik. Döntésükön múlik, hogy az új híd a Móra Ferenc nevével kerül-e fel a térképekre.

Stephen Colbert itt már nem rúgott labdába

A kiírók tanulhattak valamit a Megyeri-híd körüli jótékony patáliából, amelyet Stephen Colbert amerikai humorista szervezett, amikor szavazásra buzdított az interneten, hogy róla nevezzék el az új magyarországi hidat. Colbert-et a magyar hivatalosság úgymond hamar leszerelte, pedig nagyon is demokratikus (és vicces!) volt, amit kezdeményezett. Arról nem is beszélve, hogy műsoraiban többet foglalkozott Magyarországgal, mint addig bárki. Az M43-as névadatási procedúrájában a népi kezdeményezés egy "szakmai" zsűri döntésében csúcsosodott ki, itt a Chuck Norris-híd ötlete eleve kizárt volt. Sebaj! Móra Ferenc nem érdemtelenül nyert - ez szerkesztőségünk álláspontja. Miközben meg kell állapítanunk, hogy a Gyevi-híd volt az egyetlen olyan alternatíva, amelyben játék és báj is volt. A többi teljesen megszokott. Ahhoz, hogy Szent-Györgyiről vagy Radnótiról hidat (utcát, teret vagy bármi mást) elnevezzünk, nem kell túl sok kreativitás.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.