Moody's: két évtizedes mélyponton a GDP-arányos amerikai részvényérték

Csaknem két évtizedes mélypontra süllyedt az amerikai tőzsdéken forgó teljes törzsrészvény-állomány GDP-arányos értéke, és az ipari alapfémek árindexének rekordütemű zuhanása is jelzi a világgazdaság "összeesését" - áll a Moody's Investors Service londoni összesítésében. A nemzetközi hitelminősítő rendszeres amerikai hitelfolyamat-elemzéseinek új összeállítása szerint az amerikai értékpiacokon lévő törzsrészvény-állomány piaci összértéke a december 1-jei állapot alapján 8127 milliárd dollár volt.

A Moody's által a pillanatnyi összesített részvényérték meghatározásához használt, legszélesebb merítésű amerikai tőzsdeindex, a Wilshire a hitelminősítő számítása szerint jelenleg hozzávetőleg az éves szintre számolt előző negyedévi nominális amerikai GDP-érték 56 százaléka, a legalacsonyabb az 1990 negyedik negyedében mért 53 százalékos GDP-arányos összesített  törzsrészvény-érték óta.

A Moody's szerint hosszú időszak átlagában számolva az amerikai  törzsrészvény-állomány együttes piaci tőkeértékének középértéke a GDP-érték 79 százaléka. E ráta újbóli eléréséhez az amerikai törzsrészvények piaci értékének 41 százalékkal kellene felszökniük, áll a londoni elemzésben.

A hitelminősítő kimutatása szerint az amerikai törzsrészvény-állomány piaci értéke 2000 első negyedében érte el GDP-arányos eddigi rekordját, 148 százalékkal.

A Moody's, amely az ipari alapfémek általa összeállított  árindexén (IMPI) méri a globális - ezen belül túlsúlyozottan az amerikai - ipari termelés aktivitását, erről kiadott szerdai londoni  elemzésében megállapította: az index szeptember és november között összesen 33,2 százalékkal zuhant, ami az 1960 márciusa óta rendelkezésre álló, hasonló időtávot átívelő minták közül az eddigi legmeredekebb esés.

A cég szerint nagy zuhanások voltak az indexben például 1968-ban, 1970-ben, 1974-ben vagy 1980-ban, de ezek a visszaesések is általában 14-18 százalék közöttiek voltak. Az ipari alapfémek mostani árfolyamindex-esése jól jelzi, hogy milyen mértékű globális "összezuhanásról" van szó, áll a MoodyÍs elemzésében.

A globális ipari kibocsátás megroppanását más nagy londoni házak is kimutatták. A JP Morgan bankcsoport, amely minden hónapban közzéteszi a  világgazdaság feldolgozó szektorának egészére kivetített, a nemzetgazdasági mutatókból képzett saját beszerzőmenedzser-indexét (PMI), novemberről e héten Londonban kiadott legújabb összesítésében azt írta: az általa számított összesített mutató a múlt hónapban 36,4-re zuhant, vagyis most már messze a növekedés és a visszaesés határvonalát jelentő 50-es szint alatt van.

A kimutatás szerint a ház által számolt globális ipari teljesítménymutató az elmúlt három hónapban rekordütemben, összesen 12,2 ponttal esett.

Az átfogó indexen belül a kibocsátási részmutató az előző havi 39,1-ről 33,1-re csökkent, ami a JP Morgan számítási modellje szerint éves szinten már kétszámjegyű, 13 százalékos globális ipari termelés-visszaesésnek felel meg.

Az elemzés szerint a 2001-es recesszió idején a világszintű ipari termelési érték legnagyobb, éves összevetésű visszaesési üteme 7 százalék volt.

A 2009. évihez hasonló, globális visszapattanást nem fognak látni a brókerek
Bróker a new york-i börzén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.