Monopólium nélkül nem buli az Erzsébet-utalvány

Monopólium nélkül nem akkora buli az Erzsébet-utalvány, ezért várhatóan otthagyja a piacot a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) – derül ki a társaság könyvvizsgálójának jelentéséből. Már csak az a kérdés, hogy eladja, vagy végelszámolással szünteti meg az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt-t tulajdonosa, az állam.
Az étkezési utalványok adózása sokkal kedvezőtlenebbé válik jövőre, az eddig 34,5 százalékos munkáltatói teher 50 százalékra megy fel, miközben a dolgozóknak a SZÉP-kártya mellett havi 8333 forint készpénzt is lehet adni az alacsonyabb elvonási szint mellett. Ez annyit jelent, hogy a cafeteriában eddig piacvezető Erzsébet-utalványok szerepe jelentősen csökkenhet – írja mai cikkében a Világgazdaság, rámutatva a tervezett lépés okára.

Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. mérlegén a figyelemfelhívó záradék szerint az MNÜA helytáll a jogszabályból adódó kötelezettségekért, ám ennél többet nem lehet tudni. A tavalyi mérleg igencsak szűkszavú, a cégvezetés nem számol be arról, hogy a cafeteria-rendszer jövő évi átalakítása miként érintheti majd a társaságot.. A szervezet lapzártáig nem válaszolt a lap jövőbeni terveket illető kérdéseire.

Mint emlékezetes, az állami utalványoknak az Európai Bíróság februári döntése tette be a kaput: ennek értelmében nem lehet különleges kedvezményt biztosítani az MNÜA kibocsátotta étkezési jegyeknek azon az alapon, hogy abból szociális programokat finanszíroz az állam. Ez egyébként a szakértők számára korábban sem volt kétséges, tudni lehetett, hogy a 2012-ben bevezetett rendszer ezen eleme nem fog átmenni az EU-ban. Amíg ugyanis a SZÉP-kártyák esetében finoman hangolt feltételek akadályozták (és akadályozzák), hogy a piacon túl sok szereplő legyen, addig az Erzsébet-utalványnál a kormány egyszerűen kijelölt egy terméket, amelynek nagyobb adókedvezményt biztosított, mint más forgalmazók ugyanolyan utalványainak.

A bíróság elutasította az érvelést, miszerint az Erzsébet-utalvány forgalmából szociális üdültetést finanszíroznak, mondván, a szociális ellátást a költségvetés közvetlenül is kifizetheti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.