Monetáris tanács: a piac fellélegzett?

Igazak voltak értesüléseink, Rogán Antal tényleg csak két tagot jelölt a monetáris tanácsba. Szerinte a testület így is működőképes. A piaci reakciók eddig kedvezők.

 Négy helyett két jelöltre tesz javaslatot a parlament gazdasági bizottságának elnöke a jegybank monetáris tanácsába. Rogán Antal (Fidesz) az ülésen elmondta: két fő megválasztása is biztosítja a monetáris tanács működképességét, a további két tag jelölésére még a hónap hátralévő részében visszatérnek.

Rogán Antal tényleg csak két tagot jelölt a monetáris tanácsba, Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc
Gerhardt Ferenc és Bártfai-Mager Andrea jelölése a monetáris tanácsba

A két jelölt Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc. Rogán a két jelöltről annyit mondott: rendelkeznek jegybanki múlttal, hiszen voltak munkatársai a Magyar Nemzeti Banknak, alkalmasak arra, hogy a monetáris tanács tagjai legyenek. A gazdasági bizottság a jelöltek meghallgatása után dönt jelölésükről. A tervek szerint a parlament délutáni ülésén választhatja meg a két új tagot.

A portfolio.hu-nak nyilatkozó elemzők megnyugtatónak nevezték a helyzetet, a két jelölt jegybanki múltja mindenképpen pozitív. Bizonytalansági faktornak nevezték, hogy a további két jelöltet nem választották meg, az azonban mindenképp örvendetes, hogy helyreállhat a tanács működőképessége.

Bártfai-Mager Andrea, a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója és Gerhardt Ferenc, az MFB vezérigazgató-helyettese, igazgatósági tagja a bizottságtól 22 igen szavazatot kapott, 4 szocialista képviselő tartózkodott a voksolásnál. A koalíciós pártok képviselői mellett a Jobbik is igennel szavazott.

A jelöltekre javaslatot tevő Rogán Antal (Fidesz) bizottsági elnök bejelentette: indítványozza, hogy a parlament a jelöltekről szóló délutáni szavazáskor március 21-i hatállyal válassza meg az új tanácstagokat, hogy legyen idő az összeférhetetlenségek megszüntetésére.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.