Monetáris tanács: az ellenzék kivonult a szavazásról

A kormánypártok szavazataival jelölte a monetáris tanácsba az Országgyűlés gazdasági bizottsága Cinkotai Jánost és Kocziszky Györgyöt. Az MSZP és az LMP a jelölés módja elleni tiltakozásként kivonult a testület üléséről. A jelöltek függetlenségüket hangsúlyozták.

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága hétfői ülésén Cinkotai János közgazdászt és Kocziszky György dékánt jelölte a jegybank monetáris tanácsába. A bizottsági jóváhagyást követően az Országgyűlés még hétfő délután meg is választhatja a tanács két új külső tagjait.

Cinkotai János március 22-i, Kocziszky Györgyöt április 5-i hatállyal választhatja meg a parlament. Utóbbi azt jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa következő, jövő hétfői kamatdöntő ülésén a testület még csak hat tagból áll majd. Ám ez nem befolyásolja a tanács munkáját, mivel az előírások szerint a testületnek minimum öt tagból kell állnia.

A jelölteket Fidesz-KDNP és a Jobbik támogatta. Az MSZP és az LMP nem vett részt a szavazásban, azt megelőzően képviselőik elhagyták a termet. A két ellenzéki párt a jelölés módját kifogásolta.

– Az infláció mindig a kisembereket sújtja a legnagyobb mértékben, ezért is kell küzdeni ellene. Vannak átmeneti, az inflációra ható folyamatok, külső sokkok, amelyekre a monetáris politikának nem kell azonnal reagálnia - mondta bizottsági meghallgatásán Cinkotai János. A jelölt úgy vélte: a jegybank három százalékos inflációs célja - amelyet a kormány nem kíván módosítani - elérhető.

Kocziszky György, a Miskolci Egyetem gazdaságtudományi karának dékánja arról beszélt, hogy az államadóságot nem kell "fetisizálni". Amíg az államadósságot teljesen nem lehet belső forrásokból finanszírozni, addig az államadósság csökkentése stratégiai feladat - mondta a testület előtt. Mindkét jelölt hangsúlyozta függetlenségét a képviselők előtt.

Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke a meghallgatások előtt azzal indokolta a jelöléseket, hogy Cinkotai János az infláció legnagyobb magyarországi szaktekintélye, és eddig valamennyi jegybankelnök mellett betöltött valamilyen funkciót; Kocziszky György - aki alkalmazott gazdaságtudományokkal foglalkozik - megválasztása pedig azt jelezné, hogy megbecsülik a nem budapesti szakmai műhelyeket is.

Kocziszky György és Cinkotai János tagjelöltek a
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.