Mol-rakétával lőtt ki a BÉT

Jól kezdte a napot a Budapesti Értéktőzsde. Elsősorban a Mol árfolyamát felhajtó piaci híreknek köszönhetően a BUX a tegnapi záró értékhez képest 1,46 százalékos pluszban nyitott. A szerdán 15 százalékot erősödő olajpapírok ma reggel újabb 10 százalékot emelkedtek. A várva várt új nagy tulajdonos azonban csak nem akarja megmutatni magát.

A ma reggeli nyitáskor a Mol árfolyama ott folytatta a száguldást, ahol tegnap befejezte. A részvény 11 050 forinton nyitott, majd pár perc alatt 10,1 százalékos ugrással 11 400 forintra emelkedett. (A kereskedést egy rövid időre fel is kellett függeszteni.) Az olajpapír árfolyama egy tegnap elterjedt, eddig meg nem erősített piaci hír miatt száguld, amely szerint az Abu Dhabi állami kézben lévő, az osztrák OMV meghatározó részét is birtokló International Petroleum Investment 7-7,5 százalékos részesedést kíván vásárolni a Molból. (Ez a BÉT-en jelenleg forgó papírok mintegy húsz százalékának megszerzését jelentené.) Más hírek szerint a befektető ugyan közel-keleti, de nem tekinthető "ellenségesnek". A pletykáknak köszönhetően tegnap a Mol-papírok 15 százalékkal drágultak. Ha van is új nagytulajdonos, eddig még nem fedte fel kilétét, és a részvény-összevásárlás tényét sem tették közzé.

A Molnak köszönhetően erősen kezdett a Budapesti Értéktőzsde is. A BUX 184 pontos emelkedéssel 12 799 ponton nyitott csütörtökön, ez a szerdai záró értékéhez képest 1,46 százalékos növekedést jelent. A vezető papírok közül az OTP enyhe emelkedéssel kezdett, ám hamar esésbe váltott. A Richter 1,32 százalékos mínusszal, 28 500 forinton nyitott, míg a szektortárs Egis 0,1 százalékos emelkedéssel 10 010 forinton kezdte a napot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.