Még nem tárgyal a MOL az INA-ról

Eddig nem érkezett semminemű megkeresés a Molhoz a horvát kormánytól az INA kapcsán – tudta meg a Népszabadság

Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter a múlt héten az eddigieknél is konkrétabban jelezte, hogy szeretnének megbeszéléseket folytatni nemzeti energiatársaságukról a Mollal. Az általa megjelölt témák úgy értelmezhetők, hogy keveslik az INA irányítási jogait 2009-ben átvevő Mol beruházásait. Második legnagyobb tulajdonosként több nyereséget is igényelhetnek. Egyszersmind túlzottnak tarthatják az irányítási jog által a Molnak biztosított hatalmat, és elégedetlenek lehetnek saját ebből származó korlátaikkal.

A Mol, érzékelve a mindenkori horvát kormány elégedetlenségét, 2011 óta rendszeresen kezdeményezi a hivatalos tárgyalásokat – a „megoldás megtalálásának” szintén kevéssé megfogható céljával –, mind ez ideig sikertelenül. Ugyanakkor váltig hangoztatja, hogy 2009-ben a csődtől mentette meg az ­INA-t, amelybe eddig tulajdonosként körülbelül 700 milliárd forintot fektetett be.

A tárgyszerű megbeszéléseket hátráltatja, hogy horvát részről eddig kevés konkrét, bizonyítható és meg­győző panasz hangzott el, a vádak inkább „hangulatiak”. Eladdig, hogy a horvát ügyészség a hírek szerint Hernádi Zsoltot immár gyanúsítottként hallgatná ki, mert szerinte a Mol elnök-vezérigazgatója 2009-ben az irányítási jogért kenőpénzt fizetett Ivo Sanader akkori – most börtönben ülő – kormányfőnek.

A Mol ezt cáfolja, az ügyben saját nyomozást folytató magyar ügyészség pedig kizárta a Mol és Hernádi érintettségét a szóban forgó korrupciós ügyben. Lapunkban megírtuk: a horvát ügyészség ez irányú megkeresése idáig nem érkezett meg a magyar ügyészségre.

Értesüléseink kapcsán a Mol közölte: üdvözölnek minden, a megoldás irányába mutató kezdeményezést, de jelen fázisban nem kívánnak nyilatkozni. A horvát Jutar­nji List azon információját, amely szerint az ügyben régóta zajló horvátországi informális tárgyalásokat Csányi Sándor, a Mol alelnöke, az OTP első embere folytatja, nem kívánták kommentálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.