Mol: részvényeladásból finanszírozzák a Pearl-projektet

A Mol 47369 darab Mol részvényt adott el részvényenként 14255 forintos átlagáron csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén, aminek bevételéből a kurdisztáni Pearl-projekt 2009. évi munkaprogramját finanszírozza - közölte a Mol a BÉT honlapján pénteken. A közel 700 millió forint értékű tranzakciót követően a Mol tulajdonában 7505505 darab "A" sorozatú valamint 578 darab "C" sorozatú részvény marad.

Csütörtökön a Mol a Budapesti Értéktőzsdén 14255 forinton, az előző napinál 45 forinttal alacsonyabban zárt, és a 162816 darab gazdát cserélt részvény árfolyamértéken 2,32 milliárd forgalmat jelentett.

A magyar olajtársaság csütörtökön jelentette be, hogy vagy csak saját részvényekkel, vagy részben készpénzzel finanszírozza a Pearl-projekt idei munkaprogramját. A Mol a tőzsdei árfolyamok alakulásának függvényében dönt a részvényekkel vagy készpénzzel történő fizetésről.

A Mol, az osztrák OMV és emírségekbeli Crescent Petroleum cég és leányvállalata, a Dana Gas 2009 májusban jelentette be, hogy konzorciumot hoztak létre abból a célból, hogy az iraki Kurdisztán lelőhelyein kitermelt földgázzal töltsék meg a Nabucco gázvezetéket. A Molnak 10 százaléka van a Pearlben.

A Mol csütörtöki bejelentése arról szólt, hogy a Mol 2009. szeptember 15-ig átad 51090 darab „A" sorozatú törzsrészvényt 50-50 százalék arányban a projektben szintén résztvevő Dana Gasnak és a Crescent Petroleumnak, továbbá maximum 80 ezer darab „A" sorozatú törzsrészvényt értékesíthet 2009. október 15-ig.

A korábbi tájékoztatás szerint az emírségekbeli Crescent Petroleum cég és leányvállalata, a Dana Gas szerint az általuk kitermelt észak-iraki gázkészlet van olyan nagy, hogy az iraki és a török igények kielégítése mellett meg lehet tölteni belőle a Nabuccót is. A 8 milliárd dolláros fejlesztési terv megvalósítására létrehozott konzorciumnak a cégek közleménye szerint tagja lett a magyar Mol és az osztrák OMV cég is, amelyek a Nabucco részvényesei voltak kezdettől fogva.

Az OMV 350 millió dollárt fizet a Crescentnek és a Danának a két emírségekbeli cég iraki Kurdisztánban működő egysége, a Pearl Petroleum részvényeinek 10 százalékáért. A pénzből az arab cégek a projektet finanszírozzák.

A megállapodások előtt a Crescent és a Dana fele-fele arányban birtokolta a részvényeket a Pearlben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.