Mol-INA: se veled, se nélküled?

A brazil szappanoperák hangulatát idézi a horvát és a magyar olajtársaság válási (?) procedúrája. A magyarok az ajtóban, az oroszok már a spájzban vannak. Vagy mégsem.

A Mol nem szeretne megválni az INA-ban meglévő részesedésétől, érdekelt a mielőbbi megegyezésben a horvát kormánnyal – nyilatkozta Áldott Zoltán, az INA igazgatóságának elnöke a Jutarnji list vasárnapi számában. Ehhez képest pénteken még arról adtak hírt, hogy a Mol a zágrábi tőzsdén jelentette be az eladás előkészítését szolgáló adatszoba megnyitását, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a potenciális vevők átvilágíthatják a veszteséges gázüzletágától megszabaduló INA-t. Érdeklődőként újabban a Rosznyeftyet és a Gazpromot emlegetik.

"Nem azért, mert nem lenne más megoldás vagy érdeklődő, hanem azért, mert nem véletlenül fektetett a Mol az INA-ba, különben is több dolog köt össze bennünket, mint amennyi elválaszt" – idézi a horvát lap Áldott Zoltán válaszát arra a kérdésre, hogy a megállapodás vagy az INA értékesítése fontosabb a Mol számára.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy az INA 2013-as pénzügyi jelentése jelentős veszteséget tartalmaz, a horvát olajipari vállalat első embere megjegyezte: a jelentés elkészítése a nemzetközi normák betartásával zajlott, az INA Szíriában meglévő érdekeltségeinek értékcsökkenése "vis maior". Hasonló módon járt el a szíriai befektetésekkel több nemzetközi cég is – idézi Áldottat az MTI.

A Mol bizonyosan szebb fényben tüntetné fel az INA-t, ha a cég eladásában gondolkodna – mondta Áldott Zoltán, aki szerint nem a részvényesek feladata az üzleti döntések meghozatala, hanem az INA igazgatóságáé és felügyelőbizottságáé.

Arra a kérdésre, hogy a Mol meddig kíván tárgyalni a horvát kormánnyal, Áldott Zoltán megjegyezte: a Mol érdeke a tárgyalások mielőbbi befejezése. Szerinte az álláspontok sokkal közelebb állnak egymáshoz, mint korábban, és fontos, hogy a két fél végre nem a médián keresztül kommunikál egymással. Szerinte egyetértenek abban, hogy Horvátországban tovább kell fejleszteni a kutatást és a termelést, az INA-t regionális nagyvállalattá kell tenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.