Mol-dolgozó buktatta a paraffinkartellt?

A Mol magyarországi központjában talált bizonyítékok is szerepet játszottak a 2005-ig működő nemzetközi paraffinpiaci olajkartell felgöngyölítésében - írta a pénteki The New York Times. A Mol az MTI kérdésére az üggyel kapcsolatos értesüléseket nem kívánta kommentálni.

Az árkartell működésére vonatkozó legtöbb bizonyítékot valószínűleg a Mol olajipari vállalat egy volt vezetőjének, Tóth Tibornak a feljegyzései jelentették - olvasható az újság Párizsból keltezett cikkében.
A versenykorlátozó megállapodást és üzleti magatartást sértő kartellegyeztetéseken a Mol részéről Tóth Tibor vett részt, aki gondos, kézzel írott feljegyzéseket készített a találkozókról.


Az Európai Bizottság összesen 676 millió eurós bírságot szabott ki idén kilenc olajipari cégre, köztük a Molra a paraffinpiaci kartelltevékenység miatt. Neelie Kroes versenyügyi biztos október 1-jén Brüsszelben közölte: a cégek az árak rögzítésével torzították a versenyt a paraffinviasz piacán. A legnagyobb bírsággal, 318 millióval a német-dél-afrikai Sasol céget sújtották. A Mol büntetése 23,7 millió volt. A bizottság közleménye szerint a cégek 1992 és 2005 között vettek részt a paraffinviasz-kartellben. Az érintett 9 cég az európai piac 75 százalékát ellenőrizte.


A The New York Times pénteki írása szerint a legtöbb kartell titokban működik, megsemmisítik a dokumentumokat, kódolják e-mail üzeneteiket vagy feltöltős telefonkártyákat használnak, hogy ne lehessen utánuk nyomozni. A paraffinkartell esetében azonban egyes tagok megtartották feljegyzéseiket, a résztvevők listájával együtt.

A kartell ügyében 2005 áprilisában kezdődött nyomozás szálai egyebek között Budapestre vezettek: a Molnál az ötcsillagos Kempinski szálloda egy jegyzettömbjére kézzel írt feljegyzéseket találtak.
"A legtöbb bizonyíték valószínűleg a Mol magyarországi központjából került elő, ahol a nyomozók rátaláltak Tóth jegyzeteire, köztük egy sor, szállodai jegyzettömbre készült, kronologikusan rendezett feljegyzésre" - írta az újság. A lap idézett is az egykori Mol-illetékes egy jegyzetéből: "Áremelés januárban, hacsak az első negyedévi mennyiség nem csökken, amúgy emelés a szokásos időben, 120 DM".

Az újság szerint a kartellben legalább 35 értékesítési és termékigazgató vett részt. Tóth Tibor alacsonyabb pozíciót töltött be, mint a többi értékesítési igazgató. Azért küldték mégis őt az egyeztetésekre, mert angolul és németül is beszélt. Magyar nyelvű feljegyzései között részletes táblázatokat és dokumentumokat találtak, az egyik, "A gyertyaipari árhelyzet" című például a különféle viaszok árait sorolta fel és feljegyzést tartalmazott az új árstruktúráról.

A The New York Times azt írta: a Mol szóvivője először úgy tájékoztatott, hogy Tóth Tibor két éve távozott a cégtől. Később azonban azt mondta, ez az információ nem pontos. "Tóth egy kollégája Magyarországon azt mondta, októberig ott dolgozott - abban a hónapban hirdették ki a büntetést" - olvasható az újságban.


A kartell tagjai a korábbi, többnyire félnapos egyeztetéseken megosztották egymással az ügyfeleikre, termelési kapacitásaikra, értékesítési adataikra, sőt, még a gyáraik üzemeltetésére vonatkozó információkat is. A kartell részvevői álneveket használtak egymás és a találkozóhelyek megnevezésére; például a Kék szalon egy hamburgi bárt jelölt, az egyik tag beceneve pedig Paraffinmaffia volt.


A tekintélyes gazdasági lap szerint a paraffinpiaci árkartellben 2005 februárjában repedések keletkeztek. A részvevők az utolsó találkozón, amelyet a Madison Residenz négycsillagos hamburgi szállodában tartottak, már nem tudtak megállapodni az árakról. A kartell három hét múlva szétesett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.