Mol-ajánlat a Szurgutnyeftyegaznak?

A Mol ajánlatot tett az orosz Szurgutnyeftyegaz 21 százalékos Mol-csomagjára - írta a Vedomosztyi. A Mol rövid nyilatkozata ennek valóságtartalmára nem tér ki. A magyar kormányszóvivő elismerte, hogy a kérdésről két hete egyeztettek az orosz kormány képviselőivel. Az azonban, hogy azóta ők vagy más tárgyalt-e a két magáncégről, illetve Moszkva mit mond, ellentmondásosak a hírek.

A Mol Nyrt. ajánlatot tett a Szurgutnyeftyegaz (Surgutyefyegas) orosz konszernnek a Molban birtokolt részvénycsomagja megvásárlására. A kérdéssel most a két ország kormányainak szintjén foglalkoznak - jelentette csütörtökön a Vedomosztyi című orosz gazdasági lap.

A Vedomosztyi a Molhoz és az orosz energiaügyi minisztériumhoz közelálló forrásokra hivatkozva közölte a hírt.

A Szurgutnyeftyegaz az osztrák OMV állami energetikai konszerntől vette meg tavaly tavasszal a Mol 21,22 százalékos részvénycsomagját 1,4 milliárd euróért, az akkori részvényárfolyam közel duplájáért.

A lap forrásai szerint orosz állami tisztségviselők megvitatták a kérdést a magyar féllel két hete, a kétoldalú kormányközi gazdasági vegyes bizottság ülésén. Arról volt szó, hogy szerdán Moszkvába érkezik a Mol küldöttsége a tárgyalások folytatására. A delegáció érkezését moszkvai magyar diplomáciai körök csütörtökön nem tudták megerősíteni, de azt mondták, nem feltétlenül kellene tudniuk róla.

A hír kapcsán a Mol közölte: "Nincs olyan Mol delegáció Moszkvában, amelyik a Surgutneftegassal tárgyal". Az olajcég szóvivője emlékeztetett Hernádi Zsolt múlt héten a Reutersnek adott nyilatkozatára. Ebben a Mol elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: „Amíg nem látjuk tisztán ennek a részvénycsomagnak a sorsát, (például a Surgutneftegas szándékait), nem látok lehetőséget arra, hogy tárgyaljunk a Mol és a Surgut közötti stratégiai együttműködésről. Ez a Mol igazgatóságának és stakeholdereinek (összes érintettjének) - a velük folytatott megbeszéléseken alapuló - álláspontja."

Az üggyel kapcsolatban Szollár Domokos kományszóvivő leszögezte: a magyar kormány többször jelezte orosz partnerének, hogy támogatja a Mol meghirdetett stratégiáját, amelynek egyik kulcseleme a társaság függetlenségének megőrzése. Megerősítette: legutóbb az Orosz-Magyar Gazdasági Vegyesbizottság ülésén is tolmácsolták ezt az orosz kormánynak. A január végi vegyesbizottsági ülés óta kormányközi egyeztetés, újabb fejlemény ezen a téren nem történt.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára viszont egy másik ügyben tartott sajtótájékoztatón azt kacsának minősítette, miszerint a két ország kormányainak szintjén foglalkoznának azzal, hogy a Mol Nyrt. ajánlatot tett a Surgutneftegas orosz konszernnek a Molban birtokolt részvénycsomagja megvásárlására.

Szaporodnak tehát az egymásnak látszólag ellentmondó, homályos nyilatkozatok az ügyben. A Népszabadság két hete értesülésként közölte, hogy a vegyes bizottsági találkozón - amelyen a résztvevők nem tartottak sajtótájéjkoztatót, csupán "sajtónyilatkozatot" tettek - a magyar kormány felvetette az igényt, amire orosz részről határozott "nyet" lett volna a válasz. Az akkori sajtóközleményekben a felek erre nem tértek ki, és a hírt a magyar kormány is csak most erősítette meg.

Hernádi Zsolt Mol-vezér nemrég Az Este című műsornak adott interjújában úgy fogalmazott: a formális ülésen tudomása szerint nem került szóba a kérdés, de elképzelhetőnek tartotta, hogy nem hivatalos szinten a témát a magyar kabinet képviselői szóvá tették. Kétségtelen: helyszíni tapasztalataink szerint a formális ülésre a két kormány képviselői egy órás késéssel érkeztek, épp az informális viták elhúzódása miatt. A Vedomosztyi forrásai szintén megerősítették az akkori kormányközi egyeztetések tényét. Ugyanakkor cáfolták azt a - lapunkban megjelent - értesülést, miszerint az orosz kabinet a magyar kérés teljesítésétől határozottan elzárkózott volna. Eszerint a tárgyalások épp ezügyben folynak továbbra is. (Mellesleg hivatalosan a Szurgutnyeftyegaz és a Mol is magáncég.)

A Vedomosztyi felidézte, hogy az OMV azért adta el a pakettet, "mert nem sikerült együttműködést kialakítania a Mollal, de Vlagyimir Bogdanov, a Szurgutnyeftyegaz vezérigazgatója arra számított, hogy az üzlet hosszú távú, kölcsönösen előnyös együttműködés kezdete lesz". Reményei azonban nem teljesültek.

Magyarországon már a részvények váratlan megvásárlását is barátságtalan és gyanús lépésnek tekintették. A Mol minden lehetséges módon szembeszegült az új részvényessel, s politikusok arról beszéltek, hogy Oroszország ezzel kísérletet tett a gázvezetékekhez való hozzáférésre. A Mol mindössze kétmillió tonna kőolajat termel ki, és öt kőolaj-feldolgozó üzemmel bír, de legértékesebb vagyona a magyarországi gázszállítási rendszer - írta a lap.

A Szurgut nem kapott közvetlen utasítást a vásárlásra, de az üzletet természetesen megvitatták legmagasabb szinten is -  idézett a lap orosz kormányforrásokat.

A Mol egyebek között követelte, hogy a Szurgutnyeftyegaz a magyar jogszabályoknak megfelelően tárja fel tulajdonosi struktúráját, de a konszern erre nem hajlandó Oroszországban sem: az orosz Statisztikai Hivatal adatai 23 jogi személyről tudnak, amelyek mindegyikét a Surgutneftegas munkatársai vezetik, s amelyeket a konszern részvételével hoztak létre. Egy részvényes sem bír öt százaléknál nagyobb pakettel.  A Vedomosztyi a társasághoz közel álló forrásra hivatkozva azt írta, hogy valóban ezek a részvényesek, de hivatalosan ezt soha nem erősítették meg.

A Molt szintén a menedzserek ellenőrzik, akik nem örülnek a nem kívánatos tulajdonosoknak. A részvényesek jegyzékében az orosz konszernt nem tüntették fel, erről ugyanis az igazgatótanács dönt, s  ellene szavazott. A Mol beszámolóiban szó esik ugyan a Szurgutnyeftyegazról, de képviselőit a tavalyi közgyűlésre nem engedték be. Az orosz konszern akkor bírósághoz fordult, és Bogdanov vezérigazgató azt mondta, a pakettet egyelőre nem adják el, de az ügyben még nincs ítélet - írta a lap.

A Vedomosztyi hozzátette: forrásai nem adtak magyarázatot arra, miért kész most a Szurgutnyeftyegaz és Oroszország tárgyalásokba bocsátkozni. Egy magyar üzletembertől azonban úgy tudja a lap, hogy a Szurgutnyeftyegaz a részvénycsomag eladásáért cserébe támogatást akar kapni egyéb európai vagyontárgyak vásárlásához.

A lap szerint az orosz  sajtó tavaly arról írt, hogy a Mol felajánlotta az INA horvát kőolaj- és földgázipari konszern részvényeit a Szurgutnál lévő Mol-részvények fejében, de az orosz konszern cáfolta a hírt.

A Vedomosztyinak az orosz energiaügyi minisztériumhoz közel álló forrás azt mondta, hogy az orosz politikai vezetés nem ellenzi a részvények eladását a Molnak, s úgy ítéli meg, hogy a Szurgutnyeftyegaznak kell erről eldönteni. Az illető szerint részletekről még nem volt szó, de a lap két magyar üzletembertől úgy értesült, hogy a Mol éppen annyit akar fizetni a csomagért, amennyiért azt a Szurgutnyeftyegaz vette, vagyis 1,4 milliárd dollárt. Szerdán éppen ennyi is volt a csomag tőzsdei értéke.

A Szurgutnyeftyegaz Oroszország leggazdagabb cége: októberben 21 milliárd dollár tartalékkal rendelkezett, miközben a Vedomosztyi szerint a Gazprom tartalékai mindössze 9,5 milliárdot tesznek ki. A konszernnek sokszor javasolták, hogy fektesse be pénzét, de Bogdanov mindössze kétszer próbálkozott: meg akarta venni az orosz államtól a Szlavnyeft társaságot, de az utolsó pillanatban visszavonta pályázatát, és megvásárolta a Mol részvénycsomagját. Az utóbbival kapcsolatban olyan találgatások voltak, hogy magas szinten valakik rá akarják tenni a kezüket a konszern pénzére, s a hírek szerint Mol-csomag megvétele afféle pénzmentési akció volt.

Mol-ajánlat a Szurgutnyeftyegaznak?
Surgutneftegaz developing oil deposit.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.