Mohácson is új bioetanol-üzem épül

Alighogy átadta dunaföldvári egységét, Mohácson újabb bioetanol-gyártó üzem létesítését kezdte meg az amerikai Fagen és az ír Turley család tulajdonában lévő Ethanol Europe. Ez újabb felvevőpiacot teremt a Magyarországon megtermelt kukoricának. A végtermék zömét külföldön értékesítik.

Alighogy Dunaföldváron befejezte, most Mohácson kezd bioetanol-üzem építésébe az amerikai Fagen és az ír Turley család.

A Pannonia Ethanol Mohács (PEM) Zrt. tegnap tette le a mohácsi üzem alapkövét – tették közzé.

Kutatásaink szerint a zrt. közvetlenül az Ethanol Europe III S.á r.l. nevű cég tulajdonában van, amelyet az offshore-központként ismert Luxemburgban jegyeztek be.

E társaság, úgy tudjuk, a két család irányítása alá tartozik.

A közlemény szerint Mark Turley, a PEM vezérigazgatója az építési munkálatok befejeztét 2013 végére ígérte.

Szekó Józseffel, Mohács polgármesterével együtt hangsúlyozta: az üzem új piacot teremt a térség kukoricatermelői számára.

A gyárban évi 240 millió liter bioetanol-üzemanyag mellett további 175 ezer tonna magas fehérjetartalmú, jó minőségű, génmódosítás-mentes állati takarmányt (száraz kukoricatörkölyt) termelnek majd. Az egység a tervek szerint közvetlenül 75 főnek biztosít munkát, de az építkezésen több mint 600 dolgozó vesz részt, és a működtetés is további mintegy ezer állást teremthet – ígérik.

Noha a mostani beruházás várható költségeit nem közölték, a Mohácson tervezettel megegyező méretű dunaföldvári üzem – az átadáskor kiadott tájékoztatójuk alapján – 120 millió euróba került.

A beruházáshoz – szakanyagok szerint – az amerikai Fagen Inc. kivitelezőként is csatlakozik. A cég európai leányvállalatát, a Fagen Europe Llc.-t irányító Ron Fagen az ünnepségen közölte: az Egyesült Államokban már 93 bioetanol-üzemet építettek.

Információink szerint az üzem elsősorban kivitelre szánja a környezetkímélőnek tartott bioetanolt, melynek termelését különböző állami és uniós ösztönzők segítik.

Egyre nagyobb arányban kötelező ugyanis bioetanolt keverni a hazánkban forgalmazott benzinbe. A kormány frissített tervei szerint 2014-től 4,9, 2015-től 5,1 százalék lesz az előírás.

Másrészt viszont a kabinet jelentős mértékben csökkentette a 85 százalékban bioetanolt tartalmazó E-85 üzemanyag 95-ös benzinhez viszonyított adóelőnyét. Szakértők szerint ez elsősorban a magyarországi forgalmazást lehetetleníti el, ami a gyártókat az export felé tereli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.