Módosul a vámtörvény

A testület nyomozati jogköre miatt módosul a Vám- és Pénzügyőrségről szóló törvény, a kulturális örökségvédelmi törvényben pedig változnak a műtárgyak kiviteli szabályai.

Az  Országgyűlés honlapján olvashatók azok a  módosítások, amelyek a pénzügyminiszter kezdeményezésére törvényjavaslatba foglalva kerülnek a parlament elé.

Az Európai Unióban a közös vámszabályokat automatikusan alkalmazzák valamennyi országban, így a nemzeti jogalkotásra csak a  pontosítás és az értelmezés jut.

A vámtörvény mostani módosítása felsorolja, hogy mely szervezetek kaphatnak tájékoztatást a vámhatóságtól a vámtitokról. Szól arról is, hogy a vámhatóság a lefoglalt dolgokat az adózás rendjéről szóló törvényben szabályozott árverésen, illetve elektronikus árverésen értékesítheti.

A vámhatóság nyomozati jogkörével kapcsolatos részletes  szabályokat a javaslat szerint a felügyelő pénzügy-, továbbá a rendészetért felelős miniszter határozza meg.

A kivinni akart műtárgyakat három csoportba sorolja a javaslat. A védett kulturális javak csak hatósági engedéllyel vihetők ki az országból. A nem védett, de legalább ötven éves kulturális javak műtárgykísérő igazolást kapnak. Amelyik műtárgy egyik kategóriába sem tartozik, szabadon kivihető az országból.

A részletszabályokat miniszteri rendelet állapítja majd meg, így például azt is, mennyit kell fizetni az engedélyekért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.