Módosul a cégtörvény és a kapcsolódó jogszabályok is

Kiküszöböli a TEÁOR számok cseréje körül kialakult anomáliákat, illetve szigorítja a cégek számviteli beszámolóinak közzétételét az a  törvényjavaslat, amely módosítja a cégtörvényt és több kapcsolódó jogszabályt. A javaslatot az igazságügyi és rendészeti miniszter terjesztette hétfőn a parlament elé.

Az Országgyűlés honlapján olvasható törvényjavaslat előírja, hogy a beszámolót elektronikusan kell megküldeni a Cégközlönynek, amely azt haladéktalanul felteszi honlapjára. A beszámolókra  cégjegyzékszám és cégnév szerint is keresni lehet a honlapon. A  Cégközlöny az adóhatóságnak továbbítja a beszámolókat.

Amennyiben az adóhatóság észleli, hogy egy társaság nem tett eleget a beszámoló letétbe helyezési kötelezettségének, akkor  felhívja a figyelmét arra, hogy 15 napon belül pótolja a hiányt. Ha  ezt elmulasztja, bírságot szabhat ki, illetve 60 napra felfüggeszti a cég adószámát.

Ha a társaság erre sem reagál, az APEH értesíti a  cégbíróságot, amely megszűntnek nyilvánítja a céget. Erre az  értesítés kézhez vételétől számított 15 napon belül sort kell keríteni.

A jövőben a cégjegyzékben statisztikai nómenklatúra nélkül -  csak szövegesen - kell megjelölni a cégek tevékenységeit. A  gazdasági társasági törvény módosítása úgy rendelkezik, hogy a  cégjegyzékben minden olyan tevékenység - TEÁOR szám nélkül -  megjelölhető, amelyet törvény nem tilt, vagy nem korlátoz. Az  adóhatóságnak viszont már TEÁOR számmal kell bejelenteni a  tevékenységeket.

Azok a cégek, amelyek olyan tevékenységet folytatnak, amelynek a  kódját  január 31-ig nem lehetett automatikusan átfordítani az  új TEÁOR-nak megfelelően, jövőre rendezhetik a hiányt. Az érintetteknek a 2009. évi első adóbevallással együtt kell az APEH-nek kell bejelenteniük az új  kódokat, és ezért fizetniük sem kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.