Módosítanák a patikák ügyeleti rendjét

Számítások szerint évente 1,8-2 milliárd forintjukba kerül a patikáknak az ügyeleti nyitva tartás biztosítása, ugyanakkor majdnem félmillió ember él olyan helyen, ahol nincs elérhető ügyeletes patika. Ezen változtatna a szakma.
Az egyenetlen patikai ügyeletrendszerről már a jövő hónapban egyeztetés kezdődhet a szaktárcával, legalább is erre készül az  a két szakmai szövetség, amely konkrét javaslatokat dolgozott ki a helyzet rendezésére – írja a Világgazdaság mai száma.

Ad hoc módon, területileg egyenetlenül működik ma Magyarországon a gyógyszertári ügyelet rendszere, amelynek finanszírozása ráadásul aránytalanul nagy terhet ró a gyógyszertárakra – állapította meg most a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége. Azt még a Magyar Gyógyszerészi Kamara Elnöksége számolta ki tavaly ősszel, hogy az ügyeletes gyógyszerészek bér- és járulékköltségei évente mintegy 1,8-2 milliárd forintba kerülnek.

Ezt az összeget ma az ügyeletes patikáknak maguknak kell kigazdálkodniuk. Elvileg erre nyújt fedezetet az a 300 forintos ügyeleti díj, amelyet a gyógyszertárak elvileg annak számolhatnak fel, aki nem aznap kiállított receptet szeretne kiváltani, vagy nem is vényköteles orvosságot szeretne vásárolni. Ám ennek összege 2001 óta változatlan, és nem is kötelező felszámítani.

Az ügyeleti rend idejéről sincs egységes szabályozás, van, ahol zárástól nyitásig tart, de akad példa csak pihenő- és szabadnapokon „élő” ügyeletre is. Az ügyeletes patikák által lefedett területek – 3 kilométeres ügyeleti körzeteket feltételezve – Budapest belső kerületeiben jelentősen átfedik egymást, míg néhány külső kerületben fehér foltok találhatók. Vidéken ugyanez a helyzet.

Így csaknem félmillió ember él olyan helyen, ahol egyáltalán nincs ügyeletes patika.

A kamara Elnöksége és a HGYSZ szerint is fontos lenne ezért szabályozni a patikai ügyeletet. Ez történhet lakosságszám szerint vagy területi alapon éppúgy, mint a sürgősségi orvosi ellátáshoz igazodva, de fontos, hogy mindkét fél számára kiszámítható, átlátható és jól tervezhető legyen.

Emellett át kell alakítani a finanszírozást is. A kamara javaslata alapján egyrészt az OEP-költségvetésen belül biztosítani kell erre a célra egy alapdíjat, másrészt a nem ügyelő gyógyszertáraknak egyfajta hozzájárulási díjat kellene fizetniük az ügyeletben részt vevőknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.