Mobiltender: a szolgáltatók nem várják a negyediket

Máris komoly vitát váltott ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság negyedik mobilszolgáltatóra kiírt pályázata. Ahogy az várható volt, a jelenlegi szolgáltatók élesen bírálják a frekvenciák efféle hasznosítását. A cégek szerint a versenyt nem egy negyedik piaci szereplő megjelenése fokozza, hanem az, ha az ő kapacitásukat növelik.

A T-Mobile üdvözli a mobil végződtetési díjakkal kapcsolatos NHH döntést, amely mindhárom mobilszolgáltatóra nézve azonos mobil végződtetési díjak alkalmazását írja elő - mondta a Népszabadságnak Winkler János, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese. A spektrumgazdálkodást érintő bejelentésekkel kapcsolatban ugyanakkor hangsúlyozta: az ügyfelek és az információs társadalom fejlődésének érdekeit a szabad frekvenciák jelenlegi mobilszolgáltatók közötti felosztása szolgálta volna a legjobban. Így ugyanis éppen az eddig legnagyobb infrastrukturális beruházásokat végző mobilszolgáltatók záródnak ki abból a lehetőségből, hogy mobil szélessávú hálózatukat és szolgáltatásaikat mind szélesebb körben, dinamikával és minőségben fejleszthessék. A telített magyarországi mobilpiacot a kezdetektől igen éles verseny jellemzi, nem egy negyedik mobilszolgáltató megjelenése, hanem a jelenleg is a piacon lévő mobilszolgáltatók fejlesztési lehetőségének kiterjesztése hozhatna valós előnyöket az ügyfelek számára - mondta Winkler János.

A pályázat szerint egyébként a jelenlegi szolgáltatók hozzájuthatnak bizonyos plusz frekvenciákhoz - igaz, nem mindegyikük. A hatóság ugyanis ösztönözni kívánta a jelenlegi piaci szereplők és az esetleges új közötti párbeszédet, s ennek érdekében lehetővé tette, hogy a pályázat nyertese egy jelenlegi szolgáltatóval közösen szálljon harcba egy speciális frekvenciacsomagért, amelyen nem telefonszolgáltatást lehet nyújtani, hanem a szolgáltatók gerinchálózatának kiépítésére alkalmas. A kiírás szerint a megnyert 900 Mhz-es sáv egy részét az új szolgáltató átadhatja annak a réginek, amelyikkel együtt indul gerinchálózati csomagért. Ezen megállapodás keretében akár arról is megállapodhat a két félé, hogy a piacra lépő cég, egy meghatározott ideig használja a partnere hálózatát úgynevezett belső roamingra, így ügyfelei ott is elérhetők lehetnek, ahol még nem épített ki hálózatot. Így tudott országos szolgáltatást nyújtani indulása után két évig a Vodafone is.

A Pannon vezérigazgatója markáns véleményt fogalmazott meg lapunknak: a Nemzeti Hírközlési Hatóság által ma kiírt frekvencia-pályázatokkal kapcsolatban a Pannon fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a lépés a külföldi befektetőkben komoly kérdéseket vethet fel a magyar piac átláthatóságát és kiszámíthatóságát illetően. - Megítélésünk szerint a pályázatok kiírásának folyamata számos ponton nem felel meg a vonatkozó hazai és EU-s jogszabályi előírásoknak. Először is, a folyamat meglepően gyorsan zajlott le: a vonatkozó kormányrendeletet október 18-án, szombaton bocsátották ki, a miniszteri rendeletet október 21-én, kedden, a pályázatok kiírására pedig október 22-én, szerdán került sor. Másodsorban, az NHH nem egyeztetett előzetesen az érintett harmadik felekkel, például érdekképviseletekkel vagy magukkal a szolgáltatókkal, amelyet - mivel a pályázat a jelenlegi mobilszolgáltatókra vonatkozó korlátozásokat tartalmaz - EU szabályozás ír elő - nyilatkozta a Népszabadságnak Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatója. - Összefoglalva elmondható, hogy a Pannon véleménye szerint a tender kiírásának folyamata és a legfontosabb iparági szereplőkkel való egyeztetés hiánya miatt csökken a piaci környezet kiszámíthatósága, amely hátrányosan befolyásolhatja a külföldi tőkebefektetők Magyarországba vetett bizalmát - folytatta.

Márton György, az NHH szóvivője szerint a nyár elején, az ügyben rendezett nyilvános közmeghallgatáson  az egyeztetés hivatalosan megtörtént, de ezt követően is voltak személyes egyezetések.  - A pályázat nem rendkívüli sietséggel lett kírva, hanem megfelelően elő lett készítve, és a megfelelő kormányzati döntések meghozatala után került sor a pályázat kihirdetésére - regált a vezérigazgató szavaira a szóvivő.

A mobil a legfontosabb használati tárggyá vált
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.