Mobillal is lehet akár ingyen telefonálni

A közeljövőben otthon is videotelefont fogunk használni, és sokkal olcsóbb lesz a mobiltelefon az internetalapú telefon segítségével – mondta lapunknak Scott Durschlag, a Skype ügyvezető igazgatója.

- Bemutattak egy asztali videotelefon-készüléket, nagy képernyővel és olyan menüvel, hogy két gombnyomással bárki felhívható. Egy recesszió közepette elég optimisták a vásárlók pénztárcájának vastagságát illetően. Biztosak a sikerben?

- Amikor reggel a repülőtérről jövet beleolvastam a helyi lapokba, mindenhol azt taglalták: a szórakoztató-elektronikai világkiállítást és a fejlesztéseket hogyan érinti a válság. Elég pesszimisták voltak a vélemények, pedig két dolgot kell látni: nekünk, akik fejlesztésekkel foglalkozunk, ilyenkor sem szabad leállni. Másfelől az itt bemutatott innovatív megoldások nagy része már kész volt a pénzügyi válság kirobbanásakor. Hogy jövőre mi lesz, azt nem tudom megmondani. A Skype-nak mindenesetre lesznek forrásai a fejlesztésre, mert arra számítunk, hogy megnő a kommunikáció jelentősége, s még többen térnek át az olcsóbb internetes beszélgetésekre. Tehát, bevételeink növekedésével kalkulálunk.

Scott Durschlag, a Skype ügyvezető igazgatója
Scott Durschlag, a Skype ügyvezető igazgatója

- Az igény bizonyára nő, de az önök szolgáltatásainak jelentős része ingyen van. Ingyenes kliensprogram, ingyenes Skype-on belüli beszélgetések, bárhol is legyünk a világon – az internetre csatlakozva.

- S ez nem is változik. A stratégiánk viszont alakul, mert a felméréseink szerint a felhasználóink harminc százaléka már most üzleti célra használja a szolgálátatást. Ha pedig ennyien vannak, akkor létrehozunk nekik egy üzletágat, amely olyan hasznos, költséghatékony szolgáltatásokat kínál, amelyeket ők meg tudnak és meg is akarnak fizetni. Nyilván egy vállalatvezetőnek sem mindegy, ha dollár tízezreket tud megspórolni a mobiltelefon-költségeken vagy épp a roaming hívások árán. Ezt persze nem most találtuk ki, régóta dolgozunk a fejlesztéseken. Az üzleti szféra kedvéért alakítottuk át a kezelőfelületünket az új kliensben úgy, hogy még egyszerűbb a mobilkészülékeket hívni, vagy azokra SMS-t küldeni, persze, ezt nyilván az egyéni felhasználók is díjazni fogják. Az új kliensprogram egyébként hamarosan letölthető lesz mind Mac, mind PC változatban.

- Nő még a Skype-ot felhasználók tábora?

- Beszélgetésünk pillanatában 370 millióan használják a szolgáltatásunkat, ők folyamatos visszajelzéseket küldenek nekünk a hangminőségről és az elégedettségükről. Százmilliárd percnyi skype-skype ingyenes beszélgetést folytatnak havonta, s ha a hálózatból kimenő hívásokat is beleszámoljuk, akkor a világ hang-forgalmának már nyolc százalékát adjuk. Pedig, „csak” 28 nyelven elérhető a kliensprogramunk, de ez a szám is folyamatosan növekszik. Meggyőződésünk, hogy a kommunikáció a hardverről a szoftver felé tolódik, ami a mi esetünkben azt jelenti: minél többféle, internetre csatlakoztatható eszközön lehetővé kell tennünk a Skype használatát. Legyen az PC, mobiltelefon, autó vagy épp televízió. Ha a YouTube és más internetes szolgáltatások elérhetők a tévéről, akkor bármi más is. Csak fejlesztés kérdése. Annál is inkább, mert szerintem – legalábbis otthoni felhasználásban – a nagyképernyős videotelefonálásé a jövő.

- Magyarországon a videotelefont a piacvezető mobilszolgáltató a világon is az elsők között vezette be. A felmérések szerint azonban nem túl sikeres.

- Lehet, hogy elsiették a dolgot? A mi tapasztalatunk szerint a felhasználók csak a jó minőséget nyújtó szolgáltatásokra buknak, függetlenül attól, hogy az ingyen van vagy esetleg fizetni kell érte. Akkor lettünk sikeresek hangban, amikor drasztikusan javítottuk a hangminőséget. Most, hogy egy éve bevezettük a nagy felbontású videotelefon lehetőségét, ezt is sokkal többen veszik igénybe. Az emberek nem szeretnek vacakolni kis kijelzőkkel, kevés pixeles képekkel. De ha teljes képernyőben is jó minőségben látják a hívó felet, akkor hamar elkapja őket a gépszíj.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

- Személyes tapasztalat?

- Igen. Mivel nagyon sokat utazom a világban, a négyéves lányommal, Medicine-nal napi kétszer videotelefonon tartom a kapcsolatot. Bárhol is legyek, reggeli és lefekvés idején szakítok pár percet arra, hogy megbeszéljem a dolgokat a gyermekemmel. S tudja mi a megdöbbentő? Nemrégiben, amikor a nagymamája telefonált, a gyerek már megkérdezte: téged miért nem látlag videóban, mint a papát?

- Jó, könnyű önnek. Pozíciójából adódóan helyzeti előnyben van.

- Karácsonykor a forgalmunk 41, szilveszterkor pedig 47 százaléka volt videóhívás. Pedig, ma még nem tudja mindenki igénybe venni a teljes képernyős videohívást, mert az új szoftver nincs ott minden számítógépen. S azt se feledjük el, hogy VGA webkamerával nem olyan élvezetes a kép, mint egy mai, modernebb eszközzel. A februárban megjelenő új Skype program segítségével megfelelő webkamerával 30 fps (képkocka / másodperc) minőségű videóképet tudunk továbbítani. Belépő szintű videókamerák tudnak ennyit.

- S mi a helyzet az igényelt sávszélességgel? Sokan Wifin kapcsolódnak a netre, s nyilvános helyeken annak sebessége elég komolyan ingadozik.

- Sávszélességet igényel a videóhívás, de annyit, ami ma már elterjedt a háztartásokban. A Wifi ingadozás valóban komoly kihívás volt a tesztelések során, de megoldottuk, hogy a rendszer nem érzékeny rá.

- Térjünk vissza a mobiltelefonokhoz: az már régóta lehetőség, hogy SMS-t küldjünk a Skype-ból mobilszámra (ez már fizetős szolgáltatás – a szerk.) vagy felhívjunk egy mobilszámot. De mivel már minden telefon tud csatlakozni a netre, akár Skype kliens is lehetne rajtuk.

- Megvagyunk az első Androidra (több mobilgyártó és a Google által közösen fejlesztett nyílt platform) készült Skype klienssel, hamarosan megleszünk Windows Mobile rendszerre is, valamint rövid időn belül az összes okos telefonra lesz Skype verzió. A mobilon használni a Skype-ot nem teljesen ingyenes, elvégre adatforgalmat generál. De ha valaki korlátlan adatcsomagot vesz, akkor gyakorlatilag az, feltéve, hogy beszél annyit a Skype-on, hogy megérje, vagy hogy másra is használja az adatcsomagot. S ha még előfizet egy Skype telefonszámra is, akkor spórol azoknak, akik őt akarják hívni hagyományos készülékről – így ugyanis csak vezetékes hívásdíjat kell fizetnie a hívónak, nem pedig mobilt.

- Egyetlen probléma akad ezzel: a telefon a folyamatos adatkapcsolat miatt nem sokáig bírja akksival.

- Ezt a mobilgyártóknak kell megoldaniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.