A Telenor teszteli a mobillal való fizetést

Az Állami Nyomda és a Telenor Magyarország megkezdte a mobilfizetést egyszerűsítő NFC technológia tesztelésének előkészületeit - közölte az Állami Nyomda csütörtökön

Az Állami Nyomda és a Telenor Magyarország megkezdte a mobilfizetést egyszerűsítő NFC technológia tesztelésének előkészületeit – közölte előbbi társaság a Budapesti Értéktőzsde oldalán. A résztvevők a teszt során éles körülmények között próbálják ki a bankkártyák és különböző hűségkártyák leváltására is alkalmas megoldás működését. A projektben az Állami Nyomda szállítja és üzemelteti a biztonságtechnológiai infrastruktúrát, továbbá biztosítja a szükséges mobil alkalmazásokat és a szakértői támogatást.

A Telenor, a Mobil Tárca Szövetség tagjaként idén tűzte ki célul NFC-alapú szolgáltatások – például mobilfizetés, hűségpontok nyilvántartása a telefon kereskedői terminálhoz érintésével - tesztelését közösen a piaci szereplőkkel és ügyfeleivel. A telefontársaság választotta szakmai partnernek az Állami Nyomdát, amely az elmúlt évben kezdte meg a technológia biztonságos működését garantáló TSM (Trusted Service Manager) rendszerének kialakítását és ezzel egy időben hozta létre Mobil Fejlesztési Üzletágát.

Az együttműködő felek az MTSZ pilot programjában pénzintézeti és különböző kereskedelmi szolgáltató partnerekkel együtt a gyakorlatban próbálják ki az új mobilfizetési és egyéb megoldásokat. A Telenor Magyarország anyavállalata egyébként Norvégiában már több sikeres NFC tesztet hajtott végre.

Az Állami Nyomda rászáről elmondták: bíznak benne, hogy a pilot végén a Telenor tapasztalatai is azt mutatják majd, hogy kereskedelmi célú mobil NFC-s szolgáltatások bevezethetők a nagyközönség számára is.

Az NFC (Near-Field Communication) egyébként olyan adatátviteli technológia, ami csak nagyon kis távolságokról működik: hatótávolsága a gyakorlatban nem több 2 centiméternél. Ám éppen ez teszi alkalmassá arra, hogy fizetésre és olyan tranzakciókra használják az NFC technológiával felszerelt okostelefonokat, mobil eszközöket, ahol fontos a személyes jelenlét a biztonság érdekében. A vásárlás során elég mobilkészülékét „megmutatni” a bolt termináljának és engedélyezni annak képernyőjén a fizetést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Állami Nyomda és a Telenor Magyarország megkezdte a mobilfizetést egyszerűsítő NFC technológia tesztelésének előkészületeit - közölte az Állami Nyomda csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A projektben az Állami Nyomda szállítja és üzemelteti a biztonságtechnológiai infrastruktúrát, továbbá biztosítja a szükséges mobil alkalmazásokat és a szakértői támogatást.
A résztvevők a teszt során éles körülmények között próbálják ki a bankkártyák és különböző hűségkártyák leváltására is alkalmas megoldás működését.
Az NFC (near-field communication) olyan adatátviteli technológia, ami csak nagyon kicsi, 2 centiméternél nem nagyobb hatótávolságon belül működik. Ez a tulajdonsága teszi alkalmassá arra, hogy fizetésre és olyan tranzakciókra használják az NFC technológiával felszerelt okostelefonokat, mobil eszközöket, ahol fontos a személyes jelenlét a biztonság érdekében. Az NFC-alapú szolgáltatások, például mobilfizetés, vagy hűségpontok nyilvántartása a telefon kereskedői terminálhoz érintésével történik.
A közlemény szerint a Telenor, a Mobiltárca Szövetség alapító tagjaként 2012-ben tűzte ki célul NFC-alapú szolgáltatások tesztelését közösen a piaci szereplőkkel és ügyfeleivel. Szakmai partnernek a Telenor az Állami Nyomdát választotta, amely az elmúlt évben kezdte meg a technológia biztonságos működését garantáló TSM (trusted service manager) rendszerének kialakítását és ezzel egy időben hozta létre mobil fejlesztési üzletágát. A társaság az idén csatlakozott a Mobiltárca Szövetséghez is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.