MNB és a PM még egyeztet arról, mennyi EU-s forrás válható forintra

Még folyik az egyeztetés a Pénzügyminisztériummal (PM) arról, hogy pontosan mekkora lehet az az összeg, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az európai uniós támogatásokból a bankközi devizapiacon válthat át forintra - közölte a jegybank

Az MNB vasárnap este jelentette be: a monetáris tanács mindent megtesz azért, hogy a pénzügyi piaci folyamatok ismét összhangba kerüljenek a reálszféra kilátásaival, ennek érdekében a jegybank ösztönözni kívánja a közelmúltban bevezetett forint- és devizapiaci likviditásnyújtó eszközök fokozottabb igénybevételét, megkezdi az EU források piacra vezetését, és készen áll a teljes monetáris politikai eszköztár alkalmazására.

A jegybank az EU strukturális alapjaiból érkező támogatások és Magyarország uniós befizetéseinek egyenlegét a bankközi devizapiacon váltja majd át euróról forintra. Két éve a be- és kifizetések egyenlege 1,4 milliárd eurót, 2008-ban pedig mintegy 1 milliárd eurót tett ki. Az idén a beáramlás jelentős növekedésére számít az MNB.

Eredményesen zárultak az MNB hétfőn tartott deviza-swap (devizacsere) tenderei is. A jegybank hétfőn megtartott három hónapos EUR/HUF FX-swaptenderén, ahol a jegybank 100 millió eurót hirdetett meg a maximálisan elfogadható 555,27 swappontos határértékkel, az ajánlattevők összesen 240 millió euróra tettek ajánlatot. A jegybank a meghirdetett mennyiséget fogadta el; a 100 millió euró teljes egészében 530 swappontos szinten kelt el. Sor került az euró likviditást nyújtó hathónapos jegybanki EUR/HUF-swap tenderre is. A jegybank közleménye szerint ezen 124 millió euró került allokálásra.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.