MNB: nem kopogtatunk az euróövezet előszobájába

Magyarország nem kezdett tárgyalásokat a belépésről az európai átváltási mechanizmusba (ERM-2), ami az euróövezet előszobája - nyilatkozta a jegybank illetékese a Reuters hírügynökségnek. A kormányszóvivő elmondta: szeptember végéig középtávú programot dolgoznak ki a csatlakozási menetrend kialakítására.

Magyarország nem kezdett tárgyalásokat a belépésről az európai átváltási mechanizmusba (ERM-2), ami az euróövezet előszobája - mondta szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóilletékese a Reuters hírügynökségnek.

A magyar kormány szóvivője nem kívánta kommentálni az ERM-2-höz való csatlakozás kérdését, de elmondta: a kormány azt tervezi, hogy szeptember végéig középtávú programot dolgoz ki, ami lehetővé teszi az euróbevezetés menetrendjének kialakítását.

Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn a Reuters-nek azt mondta, hogy az euró bevezetésére 2012 előtt nem kerül sor, de nem lát okot arra, hogy azt 2014 utánra kellene halasztani. A hírügynökség által idézett elemzők most 2013-ra teszik Magyarország euróövezeti csatlakozását.

- A magyar hatóságok az ERM-2-höz történő csatlakozással bizonyára megvárják a pénzpiacok lecsendesedését. Akkor ugyanis már kevésbé lesz nehéz sávon belül tartani a forintot az alatt a két év alatt, amíg az ERM-2-ben kell lenni - mondta Jacqueline Madu, a Credit Suisse londoni elemzője a hírügynökségnek.

Szerdán Lengyelország bejelentette, hogy néhány napja egyeztetéseket kezdett az Európai Központi Bankkal (EKB) az ERM-2-be történő belépésről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.